Борисов: Трябва да градим възможно най-добри отношения с Турция с цената дори на главите ни

Трябва да опитаме да имаме възможно най-добри отношения с Турция, защото иначе миграционният поток може да мине през страната ни, заяви премиерът Бойко Борисов пред Нова тв, коментирайки казуса с експулсирането на Абдуллах Бююк.

„В България сме доказали, че никой не може да наруши правата на другия. Над 25 000 души са върнати от турската граница от началото на годината. Спираме ги и ги връщаме в Турция. И българските граничари, и армия, които са там, денонощно са изправени пред този проблем. Всеки ден се задържат по 200, по 300, по 100 души”, заяви премиерът. Коментарът му бе по повод екстрадирането на Абдуллах Бююк в Турция.

„Изключително притеснен съм за това, което може да очаква България. Ние с Турция трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения с цената дори на главите на всички ни. Не трябва да допускаме миграционната вълна да влезе в България. Ние се фиксираме в един от 25 000 случая. Аз съм възложил проверка на вътрешния министър Румяна Бъчварова”, добави министър-председателят.

Той е притеснен къде накрая ще останат мигрантите.

„Моите тревоги са свързани с това при кой ще останат мигрантите накрая. Те ще бъдат връщани през мястото, което са минали и това не са Австрия, Германия или Сърбия, а това е нашата страна”, каза още Борисов.

Според него има пряка опасност за България от вълненията в южната ни съседка.

„Голямата цел, която трябва да имаме, е Турция да третира България по различен начина. Ако Турция бъде обявена за „несигурна държава”, това означава, че нашата страна ще бъде обявена за „сигурна страна”, и заради това ще ни бъдат върнати всички мигранти, минали през нашата територия”, отговори премиерът Бойко Борисов.

И коментира още, че „сигналите, които сме получавали от Турция са за още много граждани. Има закон, който трябва да се спазва”.

Очаквайте подробности

Коментари

Задължително поле