Премиерът заминава за срещата на Западните Балкани в Триест

Бойко Борисов. Снимка: Пламен Стоименов

Борисов ще разговаря с Ципрас и Вучич в Солун

Министър-председателят Бойко Борисов заминава за Италия, където по-късно днес ще участва в заключителната пленарна вечеря в рамките на Четвъртата среща на върха на страните от Западните Балкани. В Правителствения дворец в Триест той ще обсъди с лидерите от т. нар. „Берлински процес“ резултатите от провелата се среща на върха, съобщиха от Министерски съвет.

Премиерът Борисов е поканен на пленарната вечеря в Триест лично от италианския министър-председател Паоло Джентилони. „Надявам се това да отбележи началото на един процес, който със съгласието на останалите партньори ще доведе България до цялостно участие в бъдещите срещи на върха на Западните Балкани, също и предвид предстоящото поемане на ротационното председателство на Съвета на ЕС“, отбелязва италианският премиер в поканата си до Борисов.

На последното заседание на Съвета на ЕС в Брюксел българският министър-председател потвърди готовността на страната ни да участва със своята експертиза в дипломатическата инициатива „Берлински процес“ в интерес на ускоряването на европейската интеграция на страните от Балканите.

След посещението си в Триест, на 13 юли, четвъртък, премиерът Борисов ще бъде в Солун. Там той ще проведе срещи със своя колега от Гърция Алексис Ципрас и със сръбския президент Александър Вучич. По време на разговорите ще бъдат обсъждани теми, свързани с регионалната сигурност и сътрудничество, добросъседството и европейски въпроси.

В рамките на визитата си в Солун министър-председателят ще бъде придружаван от вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика