Премиерът за шпионския скандал: Ориентацията ни към ЕС и НАТО е определена още преди ГЕРБ да го има

Снимки: Пламен Стоименов

БВП никога не е бил по-голям - как ще кажеш, че правителството е провалено, възмути се Борисов

С нашата геостратегическа ориентация, подкрепена от всички партии, много преди ГЕРБ да го има, сме приели пътя ЕС и НАТО. Това коментира в началото на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов по темата за шпионския скандал. Той беше категоричен, че няма никакво основание отношенията ни с Русия да се свързват с него.

Това, че някой си е организирал срещи, по никакъв начин не ни бърка. Това че, хората се събират по сборове и пеят руски песни - също, даже го толерираме", добави той. "Нямаме нищо против хората, които обичат Русия. Бил съм и в Кремъл, бил съм и в Белия дом на камината, изтъкна Борисов.

Ако знаех, че купуването на най-добрия самолет F-16, блок 70 ще предизвика такава злоба, сигурно изобщо нямаше да се занимавам, заяви още той. Идеята беше с военния министър да вземем най-добрия самолет за българската армия, обясни Борисов.

Няма нито едно направление, по което работят министрите в този кабинет, да е по-слабо от предишни години, за да се казва "тотален провал на правителството", категоричен е министър-председателят. Никога тази държава не е имала по-голям БВП - как ще кажеш, че е провалена. Вече имаме по-голям износ за Германия, отколкото Германия за България. Над 240 завода има само в автомобилната индустрия. Рекордно ниска безработица имаме, а като дойде петък, магистралите отесняват - всички отиват на почивка. Това е факт - отесняха магистралите, коментира още министър-председателят.

Във връзка с получения от България ресор „Иновации и младеж“ в състава на новата Европейска комисия Борисов посочи, че политическите опоненти на ГЕРБ са направили прибързани коментари.

България беше оценена като държава, която в традициите си има добро образование, култура спорт и мозъци от типа на Джон Атанасов. Ресорът, който получихме, е първа точка не само в България, а и в Европа. Това е, за да можем да станем конкурентоспособни на САЩ, където се отделят огромни средства за иновации, обясни Борисов. Вследствие на това, което няколко години правителството прави, председателят на новоизбраната ЕК Урсула фон дер Лайен, която беше в София, получихме ресора, добави още той.

Борисов разказа, че преговорите за портфейла на комисар Мария Габриел са били обвързани и с кандидатурата на Кристалина Георгиева за директор на МВФ. Влади Горанов свърши много работа, консултациите се водеха първо от финансовите министри, после поеха външните, разказа премиерът. Зад нас застанаха Русия, Китай, САЩ, похвали се той.

Коментари

Задължително поле