Премиерът инспектира нови жп участъци с частен локомотив

Локомотивът, с който днес премиертът Бойко Борисов инспектира дейностите по изграждането на нови участъци от железопътната линия между София и Пловдив , е наета от частна компания, научи "Труд".

Красивата червена машина Siemens с логото на австрийските железници OBB (Österreichische Bundesbahnen), която предизвика интереса и на ентусиастите от специализираните групи във фейсбук, е предоставена от български частен превозвач, опериращ в сферата на товарния транспорт, за да не се натоварва графикът на държавната БДЖ, която и без това изпитва недостиг на локомотиви. Въпросният локомотив е използван и при предишни инспекции.

С него министър-председателят, придружен от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министъра на финансите Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев, провери работата пополагането на нов железен път по отсечката София-Елин Пелин, Скутаре-Оризово и огледа ремонтираната гара Пазарджик, гара Тодор Каблешков и гара Белозем.

Общо 400 км железопътна инфраструктура ще бъде модернизирана по текущите проекти. Така ще се постигне намаляване на времето за пътуване между София и Пловдив до 1 час и 10 минути. След завършването на отсечката, влаковете по нея ще се движат със 160-200 км/ч. В настоящия програмен период се работи по рехабилитацията на 30 жп гари.

Коментари

Задължително поле