Премиерът и еврейски лидер осъдиха езика на омразата

Признателни сме на българския народ и на Бойко Борисов, каза Роберт Сингер

Премиерът Бойко Борисов е голям приятел на Израел и ние оценяваме подкрепата му към нашите сънародници. Това е отбелязал главният изпълнителен директор и вицепрезидент на Световния еврейски конгрес Роберт Сингер след срещата си министър -председателя Бойко Борисов вчера, стана ясно от информация, публикувана на сайта на организацията.

Сингер е изрази признателността си към българския народ, защитил близо 50 000 български евреи от депортация и сигурна гибел. Тази година се навършват 75 години от спасяването им и изключителната роля на България трябва да бъде изтъквана, посочи Сингер, цитиран от пресслужбата на Министерсти съвет.

Борисов и Сингер са се обединили около мнението, че усилията трябва да бъдат насочени към отхвърляне на езика на омразата, на екстремизма и в защита на толерантността. Вицепрезидентът на Световния еврейски конгрес е връчил на Бойко Борисов и петиция, подписана от близо 175 000 души срещу провеждането на ежегодния Луковмарш в София. Както е известно, шествието се организира от 2003 година от Български Национален Съюз като честване на ген. Христо Луков, който е спорна фигура в българската история, а тази година датата е 17 февруари.

Припомняме, че преди два месеца вътрешният министър Валентин Радев заяви в писмен отговор до депутата от ДПС Джейхан Ибрямов, че „мероприятието следва да бъде определено с висока степен на обществена опасност“. А във въпроса си Ибрямов казва, че Луковмарш открито напомня на нацистките маршове с факли от Кристалната нощ (погром над синагоги и евреи от 1938 година, б.р. )по времето на Хитлеристка Германия. Роберт Сингер проведе срещи и с външния министър Екатерина Захариева, със зам.-председатлят на ГЕРБ Цветан Цветанов и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика