Премиерът и регионалният министър инспектираха ремонта на пътя Пловдив-Асеновград

Премиерът Бойко Борисов и министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков провериха как протича ремонтът на републиканския път Пловдив-Асеновград.

Борисов заяви, че пътят трябва да е готов за 15 септември 2018г.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/pcb.2041076626120397/2041072636120796/?type=3&theater

По време на инспекцията Борисов призова за дебат за промени в Закона за обществените поръчки, които да доведат до спиране на безкрайните обжалвания. Борисов припомни, че цели две години са текли обжалвания на процедурите, което е спряло строителството на отсечката, известна като "пътя на смъртта".

„Аз не съм доволен от това, че две години гинаха хора тук, заради тези безумни обжалвания на обществени поръчки. Този път вече щеше да е готов. От фирми – щатни обжалвателки, вече две години не можем да започнем обходите на Поморие и Ахелой. Тол-системата – две години… Сега искаме нови влакове, нови мотриси да купим, ами те ще обжалват поне две години! На Кресна продължават да гинат хора”, коментира министър-председателят и призова за обществен дебат по темата.

Премиерът изрази очакване хората в региона да получат хубаво и сигурно съоръжение, след като го чакат вече 30 години. Според фирмата изпълнител разширението на пътя ще е готово през септември 2018 г.

Министър Николай Нанков посочи, че кметовете на трите общини подготвят геологическите основи, а министерството ще проектира и локали на пътния участък, които не са били предвидени в първоначалния проект. Той съобщи още, че се подготвя и проект за кръгово движение, което в дългосрочен вариант да бъде преобразувано в пътен възел. Самото разширение на пътя до габаритите на магистрала се плаща със средства по ОП „Региони в растеж”, докато локалите, и кръговото ще се плащат от бюджета на АПИ, обясни още министърът.

В отговор на журналистически въпроси Борисов коментира и случая с Васил Коцев: „Чух се с него по телефона, за да му кажа, че нито знам, нито ме интересува, нито бих позволил на някого такова нещо. Той се извини, че е писал такива неща. Но това е демокрацията – да си пише кой каквото иска. Мисля, че се разбрахме и то много ведро и добре… Беше много сърдечен разговор… Аз, както виждате, като стане проблем, като съм виновен се извинявам, като не съм – пак се извинявам, само да не се хаби обществена енергия по тема, която изобщо не съществува“, каза министър-председателят.

Законът е за това – да се изпълнява, беше коментарът му за провежданите проверки по заведения в черноморските курорти. Борисов посочи, че вицепремиерът Валери Симеонов го е информирал за десетки постъпили жалби срещу прекомерния шум. „Законът е такъв, че не позволява да има шум след 23 ч., така че той действа в рамките на правомощията си. Ако трябва дебат по темата, той трябва да се пренесе в парламента, там да се чуят всички „за“ и „против“ и народните представители да решат дали да има промени”, посочи министър-председателят Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България