Премиерът на Косово обеща да възроди металургичния комплекс „Трепча“

В четвъртък премиерът на Косово Рамуш Харадинай се срещна с новоизбраните членове на Съвета на директорите на „Трепча“. По време на срещата е взето решение да се възроди най-големия металургичен комплекс в Косово и на Балканите, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.

Премиерът на Косово дори обяви конкретни мерки за възобновяване на дейността на „Трепча“, който, както посочи той, е един от основните стълбове на икономическото възстановяване на Косово. „2018-а година е ‚Годината на Трепча‘. След приемането на Закона за Трепча, ние трябва да работим заедно, за да съживим тази компания, която е един от основните стълбове на икономическото възстановяване на страната. „Трепча“ трябва да бъде възродена“, написа Харадинай във „Фейсбук“.

През 2016-а косовският парламент прие закон, който постави металургичният комплекс под контрола на правителството в Прищина, въпреки възраженията на Белград и протестите на местните сърби. Собствеността на комплекса е предмет на ожесточени спорове между Косово и Сърбия, като Белград претендира за 75% от акциите на „Трепча“, която, в голямата си част, се намира в Северно Косово, което е населено и контролирано от сърбите. Наскоро косовското правителство избра нов борд на директорите на металургичния гигант, като първа стъпка в прилагането на приетия Закон за Трепча.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа