Премиерът на Полша Беата Шидло благодари на България за добрата защита на границата на ЕС

Борисов: Ако искаме Европа да е силна и единна, трябва да продължим с кохезионната политика и солидарността

_mg_1816Благодаря на България, че толкова добре се справя със задачата да защитава външната граница на ЕС. Това каза премиерът на Полша Беата Шидло след среща в Министерски съвет с българския министър-председател Бойко Борисов.

Тя благодаря на министър-председателя Борисов за поканата. "Много се радвам, че мога да бъда ваш гост по време на подготовката на Председателството на Съвета на ЕС. България и Полша са страни, които ги свързват много неща, ние сме приятели и мисля, че днешният ни разговор показа, че имаме много общо“, заяви още  полският премиер.

„Радвам че мога да бъда ваш гост в периода, когато България се подготвя за Председателството на Съвета на ЕС. Полша свързва с това Председателство големи надежди. Радваме се, че основата на програмата е единност. Полша и България са страни, които смятат, че единността в ЕС и в нашия регион са бъдещето, за нас е важно да бъдем заедно, имаме много общи теми – инфраструктура, социална политика и разбира се сигурността. Благодаря на България, че толкова добре се справя със задачата да защитава външната граница на ЕС“, каза още тя.

„България е страна, която трябва да влезе в Шенген. Политиката към Западните Балкани трябва да бъде амбициозна и много отворена“, допълни Беата Шидло.

"С общи усилия да работим така, че от Албания да Черно море Балканите и всички ние да се чувстваме равноправни членове на ЕС", каза министър-председателят Бойко Борисов след срещата.

„Благодаря за признанието, че България е най-добрата външноевропейска граница, шенгенска. Благодаря и за доверието, че по време на нашето председателство можем да сложим на масата перспективата на Балканите“, обърна се Борисов към полския си колега.

„Що се касае до Балканите всички имаме разбирането, че ако младите хора, работната ръка, нямат подкрепа и перспектива, те ще отидат в посока Западна Европа... Затова много внимателно, с много такт и убеждения, и разговори, взаимни компромиси и мотивирано убеждаване на колегите в ЕС трябва да дадем перспектива на Балканите. Най-вече за хората, които работят и живеят там, за младите хора. В противен случай всичко това отново ще бъде изнесено в посока, където са по-високи заплатите и неравенствата и разликите ще стават по-големи“, коментира той.

„Рецептата е присъединяване, свързаност, туризъм, култура, бизнес. Ние с Полша сме минали по този път и е видима разликата в нашата страни след присъединението към ЕС“, добави той.

„Разговаряхме на дълго за срещата ми с френския президент. Беате ми благодари, че защитихме Полша, но с компромиси. Категорични сме, че трябва да положим усилия там, където сме се забавили и имаме по-лоши показатели, за да остане Европа единна и да няма скорости. В същото време трябва да убедим нашите колеги, че правим всичко възможно да го постигнем“, посочи още премиерът Борисов.

„С общи усилия да работим така, че от Албания да Черно море Балканите и всички ние да се чувстваме равноправни членове на ЕС“, каза още той.

„Основният принцип за единност може да ни помогне много“, посочи Борисов. „И България, и Полша, при спазването на всички екологични норми и имайки предвид нашата зависимост от въглищата и енергетиката, максимално ще се опитаме да продължим живота на топлоелектрическите централи и минодобивната промишленост. Благодаря, че колежката се съгласи да работим заедно пред ЕК“, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика