Премиерът на Словакия прострелян в корема и гърдите (обзор)

Предполагаемият нападател на Роберт Фицо бе заловен.

След заседание на правителството в град Хандлова

Предполагаемият нападател е заловен

Опозицията отмени планиран протест

Премиерът на Словакия Роберт Фицо бе прострелян в корема и гърдите в град Хандлова, на около 150 км североизточно от словашката столица Братислава. Предполагаемият нападател бе задържан, а министър-председателят откаран в болница за спешна операция.

Нападението бе извършено след изнесено заседание на правителството в Хандлова. Премиерът излязъл пред културния дом в града и се приближил до събрали се местни жители. На видеозаписи от случката се чуват няколко изстрела, според очевидци четири, след което Фицо пада на земята. Веднага е вдигнат и отведен в автомобила си от охранителите. Същеременно цивилни и полицаи повалят мъж, за който се смята, че е произвел изстрелите. Подробности за него не бяха съобщени, единствено тв каналът JoJ, обяви, че нападателят е 71-годишен.

Първоначално Фицо е бил откаран в близка болница, като по това време е бил в съзнание. След това обаче е бил откаран с хеликоптер в болница в Банска Бистрица, тъй като се нуждаел от спешна операция, но поради тежкото си състояние не е било възможно да бъде транспортиран до Братислава.

От екипа на премиера съобщиха на страницата му във фейсбук, че е бил прострелян няколко пъти и че е в “животозастрашаващо състояние”.

Словашкото МВР обяви, че нападението срещу премиера е било атентат. След атаката по Фицо най-голямата опозиционна партия отмени протест, който бе насрочен за тази вечер.

Президентката Зузана Чапутова, чийто мандат изтича, осъди “бруталната е безразсъдна атака” срещу премиера.
“Решително осъждам подлото нападение срещу премиера Роберт Фицо”, написа шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен в социалната мрежа “Х”. И добави: “Подобна проява на насилие няма място в нашето общество и подкопава демокрацията - нашата най-голяма ценност”".

“Категорично осъждаме нападението срещу Роберт Фицо! Пожелаваме му скорошно възстановяване, а на семейството му - сила и кураж”, пише в позиция на служебното правителство на България начело с Димитър Главчев.

Германският канцлер Олаф Шолц написа в “Х”: “Шокиран съм от стрелбата срещу словашкия премиер Фицо. Насилието няма място в европейската политика”.

“Бях дълбоко потресен от чудовищното нападение срещу моя приятел, министър-председателят Робърт Фицо” - такава реакция сподели в “Х” унгарският премиер Виктор Орбан.

“Шокираща новина от Словакия. Робърт, моите мисли са с теб в този много труден момент”, написа в “Х” полският премиер Доналд Туск.

Фицо стана премиер на Словакия за четвърти път след изборите през октомври миналата година, които неговата партия СМЕР спечели. През януари той изпълни едно от основните си предизборни обещания - да спре военната повощ от Словакия за Украйна. А миналия месец предизвика брожение с намерението си да закрие държавната радио и телевизия на Словакия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа