Премиерът на Черна гора Мило Джуканович се оттегля от поста

Дългогодишният премиер на Черна гора Мило Джуканович няма да остане на поста, въпреки спечелените от партията му избори, съобщи неговата Демократическа партия на социалистите (ДПС) във вторник.

На 16 октомври тя спечели 36 от общо 81-те места в парламента, побеждавайки четирите опозиционни партии, които обаче обединиха сили по една обща тема: да се свали Джуканович, когото те заклеймяват като дълбоко корумпиран.

За премиер ще бъде номиниран заместникът му в партията Душко Маркович, съобщи държавната телевизия РТЧГ.

Партията на Джуканович неизменно води на всичките 11 избори след въвеждането на многопартийна демокрация в Черна гора и бивша Югославия преди 25 години.

През последните 25 години Джуканович доброволно не участва начело в управлението на страната, всеки път за по две години, преди да се върне като премиер. Той обаче никога не е отстъпвал партийното водачество. Възможно е с този ход Джуканович и неговата партия да се стремят да намалят натиска срещу него или дори да спечелят отново своите отчуждени дългогодишни съюзници от Социалдемократическата партия, които имат четири места в парламента и с които може да си осигурят по-уютно мнозинство в парламента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа