Премиерът: Образованието и здравеопазването са двата ни основни приоритета

Образованието и здравеопазването са двата основни приоритета на правителството. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) към БАН.

Вчера правителството отпусна на института 3 млн. лева, необходими за строителството на специална сграда, в която да бъде поставен произведеният по поръчка ускорител Циклотрон TR24, закупен с дарения от САЩ, на АЕЦ “Козлодуй” и на МОН.

“Благодаря на Департамента по енергетика на САЩ, на Вашите предшественици и на самия Вас, за това, че отделиха тези пари за нещо, което касае здравето на хората. Това е първостепенно за двата основни приоритета на правителството – образование и здраве”, заяви премиерът, обръщайки се към посланика на САЩ в България Н. пр. Ерик Рубин. „На теория, надали има партия и политик, който да не каже, че образованието му е приоритет”, добави Борисов.

На днешната церемония бе обявен и началният етап на строежа на специализираната сграда, която ще приюти сложната апаратура.

„Вчера отпуснахме 3 милиона лева на Българската академия на науките, за да може бързо да си направят обществената поръчка, да си намерят кой да им го построи по възможно най-бързия, но и най-сигурния начин, защото това си е една мини ядрена централа”, каза още Бойко Борисов.

Премиерът припомни, че това ще бъде уникално съоръжение за Балканите и Югоизточна Европа. „Да напомня само, че десетилетия наред изотопите за лечението на онкоболните идваха от Унгария, от Чехия със самолети”, подчерта той.

Бъдещето на циклотронния център е свързано с провеждането на научни изследвания в областите радиофармация, радиохимия, физика, химия, биология, нови материали, археометрия и други.

Циклотронът е закупен благодарение на помощта от близо 3 млн. долара на Департамента по енергетика на САЩ, 2 милиона долара от АЕЦ „Козлодуй” и 3 млн. лева от Министерство на образованието и науката.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. ЕЙ БОКЛУК .ТОГАВА ЗАЩО ДАВАШ ТОЛКОВА МНОГО ПАРИ ЗА АРМИЯТА .ЗНАЧИ НЕ Е ПРИОРИТЕТ ОБРАЗОВАНИЕТО И ЗДРАВЕТО.ОСТАВКА КРАДЛИВ БОКЛУК

  2. Ха-ха!!!! И какво сте направили за образованието и здравеопазването, бе тиkвo бaнkянcka??? Oбразованието докарано до килийно, здравеопазването – хайдутлук, няма лекари, няма сестри, няма ефективна първа помощ, няма аптеки, няма лекарства!!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.