Премиерът прати МВР шефа да гаси протести

Парламентът ще решава дали да има пожарни в малките общини

МВР е внесло в Народното събрание предложение в малките общини с под 5000 жители  пожарникарските смени да са с двама, а не с трима огнеборци. Това ще позволи при започналото преструктуриране на службите за противопожарна безопасност и защита на населението и в по-малки населени места да има противопожарни участъци, заяви пред жителите на северозападната община Брусарци министър Валентин Радев.

Над 100 жители на ж.п градчето и района излязоха на протести заради решението за закриването на местното огнеборско звено, където има 1 автомобил с 11 служители. Няколко часа след началото на протестите в Брусарци пристигна МВР шефът заедно с ген. Николай Николов. „Тук съм по поръка на премиера. Разговарях с кмета, областния управител и съветниците и разбрах, че е допусната голяма грешка – никой не ви е обяснил какво и защо правим”, каза Радев на събраните пред общината хора.

Заради мнението на експерти, че в една пожарникарска смяна трябва да има 3 служители, 12 участъка в България, където пожарите са малко, са закрити, а служителите ще бъдат изпратени в по-натоварени служби, поясни министърът. В МВР обаче смятат, че и в по-малките райони трябва да има противопожарни участъци и затова са внесли предложение в парламента в такива общини смените да са от 2 души.

"До месец ще се  вземе решение, ако гласуват предложението ни, пожарната в Брусарци остава!”, увери Радев и се закани необяснилите ситуацията да бъдат наказани. "Вярвайте на държавата, на институциите! Не вярвайте на телефонните измамници, МВР не иска пари!”, обърна се към хората в градчето министърът. 71 годишната баба Лили пък го поздрави със стихотворение, в което се казва „Бъдете като тревата, настъпят ли ви – изправяйте се!”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България