Премиерът при проверката на магистрала "Европа": Ще изпратя снимки на Вучич, за да види докъде сме стигнали (ВИДЕО)

Най-бързо и ускорено довеждащият път за Индустриална зона Божурище трябва да бъде направен, разпореди министър-председателят Бойко Борисов при днешната инспекция на строителните дейности по изграждането на АМ „Европа“.

„Трябва да се стартира незабавно. Чухте какво казват от немските заводи – разпродадени са всички парцели на индустриалната зона. Не само че не си отиват, но идват и още повече. Като дойдат и още по-големите заводи и тази магистрала ще отеснее, още преди да я построят“, каза премиерът Борисов.

Министър-председателят провери строителството на трасето от АМ „Европа“ в участъка Драгоман – Сливница. Проектът стартира в средата на месец май тази година, ще бъде завършен до 2021 година и се изпълнява със средства от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“.

„След нас ще остане това. Всеки работник като си води децата ще им каже: „Аз съм го правил това!“, поколения ще знаят, че бащите им са работили тук“, посочи още Борисов по време на разговорите със строителите и работниците на АМ „Европа“.<

Премиерът бе категоричен, че при строителните дейности трябва да се опазва археологията и природата.

„Искам да вдигнем 10 процента доходите догодина, да дадем повече пари за медицинските сестри сега“, заяви Борисов и добави, че затова е важно възможно най-скоро да се реализират приходи и от тол системата, за да не се разчита само на готовите пари от приходните агенции.

„Ако нямаме инфраструктура, ще видите какво ще стане“, каза премиерът Бойко Борисов по време на обиколката. Той им обясни, че се очакват у нас да дойдат още по-големи германски компании и тогава непостроените магистрали ще станат тесни.

Премиерът нареди на Дончев да се заеме с въпроса с кадрите. "Децата не искат да учат за инженер, трудно им е", обясни вицепремиерът на Борисов, който напомни: "Хората обаче това искат".

Борисов заръча на Нанков да вземе регионалният министър Аврамова и да се срещнат с общините за изграждането на връзките от индустриалните зони към магистралата.

„Ей така най-обичам – от една поляна, път да стане“, каза Борисов. „Теменужките обаче трябва да преместим“, информира го Нанков, а министър – председателят му каза: „С еколозите ще говориш, една теменужка не искам да се смачка. Всичко да се измести“.

С изграждането на аутобана ще бъдат направени три връзки на Сливница. „Ей и Сливница ще намаже“, добави Бойко Борисов.

По продължението на магистралата ще бъдат направени също така и седем отбивки за почивка – четири посока Сърбия и три от другата страна.

Борисов се срещна и с ръководителя на обекта, като проучи докъде са стигнали дейностите по строежа.

Премиерът разговаря с част от работниците на автомагистралата. Той се поинтересува как се предвижват до терена и дали им се плаща редовно и добре. "Виж как работят ... с настроение. Ама така се вдигат доходите ... с работа", каза той на министрите си. Министър-председателят остана изненадан, че по магистралата работят хора от Перник, Симитли и Кюстендил.

"Хората работят с настроение, като има заплати. Така се вдигат доходите", констатира Борисов.

"Ще го търсим и президента Вучич - те в Сърбия трябва да дадат зор, защото ние есента сме готови. Ще му пратя днес снимки, за да види докъде сме стигнали", разкри премиерът.

"Затова и идват реални инвеститори, а не шменти капели, като онези, които продадоха БТК-ата, ЕРП-те. Те не могат да си управляват дори субсидиите", добави той.

"Това са социалистите, да похарчат всичко, да нямат никакви запаси, да се огледат и за чуждото и накрая да оставят всичко в разруха", обобщи министър-председателят.

Той призова зам.-регионалният министър Николай Нанков да въведе максимално бърз тол таксата, защото правителството иска следващата година отново да вдигне доходите с 10%, а затова са необходими повече пари в хазната.

В момента се работи или се извършват подготвителни дейности по двата участъка на магистрала „Европа“ - от ГКПП „Калотина“ до Драгоман и от Драгоман до Сливница. През есента се очаква да стартират реалните строителни работи и по участъка от ГКПП „Калотина“ до Драгоман.

Пътят София – Калотина е основна пътна артерия, част от Коридор № 10, чрез модернизацията на който ще се развие и подобри преразпределянето на транспортните потоци по Трансевропейските транспортни коридори №4 и № 8 в посока Бургас, Турция и Гърция.

Модернизацията на пътя ще подобри пропускателната способност и безопасност на движение в участъка, ще се облекчи високата интензивност на транзитното движение от и за централната част на Европа по транспортен коридор „Ориент/ Източно-Средиземноморски“.

В днешната инспекция на АМ „Европа“ заедно с министър-председателя Бойко Борисов бяха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Коментари

Задължително поле