Премиерът се впечатли от най-древния град на Европа

Обеща финансиране за археологическия обект "Провадия-Солницата"

След като откри новия път край Провадия премиерът Бойко Борисов изненадващо обиколи и най-стария праисторически град на Европа. Той и министрите Николай Нанков и Владислав Горанов бяха поканени инцидентно от ръководителя на археологическия обект "Провадия -Солницата" проф.д.и.н Васил Николов от Националния археологически институт към БАН.

Премиерът се впечатли от разкопките на най-древния солодобивен и градски център от петото хилядолетие пр. Хр., от разказите на учения за бастионите, които са пазели от нашествия праисторическите хора и добиваната от тях ценна суровина. Солта е била златото, валутата, най- голямата скъпоценност от онова време, каза проф. Николов. Той отново припомни, че с кюлчетата сол градът е бил и първият монетен двор на Европа. За по-нататъшните проучвания и социализация на обекта са необходими 200 000 лева, каза професорът, като премиерът обеща кабинетът да помогне с парите. Той се заинтересува от посещаемостта на разкопките и от проекта за бъдещия музей на солта в Провадия.

Археологическият обект се намира на територията на "Провад Сол", филиал на гигантския завод "Солвей Соди", който подкрепя проучванията от самото им начало през 2005 г. заедно с общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България