Премиерът: Тестваме представителна извадка с 1000 бързи теста, за да прогнозираме пика на епидемията (ВИДЕО)

Горд съм със сънародниците ми - те вярват на лекарите и спазват мерките, каза Борисов

Пореден съвет на тема коронавирус, външните ни граници и отношенията ни с Турция. Едно общо решение, което разглежда какво би ни се случило за в бъдеще. Тепърва ще се търси такова решение, защото когато става въпрос за пари, трудно ще се намери решение между по-богатите държави и тези от Централна и Източна Европа.

Това каза премиерът Бойко Борисов на брифинг след заседанието на Съвета на ЕС, което се проведе чрез видеоконферентна връзка тази вечер.

"Благодаря на българите, които, в огромната си част, спазват наложените ограничителни мерки! Вярват на лекарите си. Горд съм със сънародниците ми", заяви министър-председателят.

"Всички видяха колко бързи и навременни ни бяха мерките, надявам се повече да не се шегуват с нас", каза още Борисов.

Това, което поставих като основна тема е сертифицирането на медицинско оборудване - облекла и маски. Вече 4 завода у нас шият такива, информира премиерът.

"Утре ще разпределим на първа линия за най-нуждаещите се още 800 защитни костюма от Габрово. Ще раздадем по два на лекар на най-опасните места. Нашите облекла излизат около 67 лева с ДДС. Умножете едно облекло 50 пъти. На четвъртото пране вече ти е без пари. Българското облекло е качествено", добави премиерът.

Той обяви, че 1000 бързи теста ще бъдат направени на представителна извадка от определени професии - полицаи, шофьори на линейки и в градския транспорт. Тестовете са за установяване на антитела. Борисов обясни, че България се е включила в европейската обществена поръчка със заявени 1 милион такива бързи тестове, които ще бъдат използвани след пика на епидемията.

След две седмици на същите хора отново ще се направи тест, за да стане ясно колко са се разболели, колко са се излекували.

Искаме чрез статистическите данни от това тестване да прогнозираме, кога ще дойде пикът на епидемията в България, обясни Бойко Борисов.

"Тази статистика ще ни каже, след колко време ще дойде пика. Това е нещо, което науката казва. С това изчезва въпросът колко трябва да бъдат тествани. Нито една държава в Европа няма достатъчно тестове. За това искаме 1 млн. теста, за да се подготвим за времето, когато ще ни трябват", обясни той.

ЕК ни дава възможност от фондовете, които имаме, да преразпределим пари (за борбата с епидемията), информира Борисов.

Външният министър на Турция се обади да благодари за добрите думи, които казахме, че към България има нулева миграция, коментира още Бойко Борисов.

Освен мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса ръководителите на страните от ЕС са обсъдили и осигуряването на медицинско оборудване, лична защитна екипировка и респиратори, отпускането на допълнителни средства за изследвания и ваксина. Фокус на разговора са начините за справяне със социално-икономическите последици. Разгледани са и въпросите за граждани на ЕС, блокирани в трети страни. По време на заседанието е обсъдено и решението за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България