Мач на кило кръв и метър кожа

“Левски” без загуба вече 21 години

Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

Мариана Петкова, ПР и Комюникейшън мениджър в Екопак България пред “Труд”: Премини през Еколабиринта и стани Екогерой

Всеки, който премине успешно през лабиринта ще получи подарък плакат с едно от защитените животни от „Червената книга“ и информация за него.

– Живей активно! е кампания, която насърчава пълноценния начин на живот, което е освен здравословно хранене и активен спорт, така също и грижа за природата. Вие как разбирате тази формула?

Мариана Петкова, ПР и Комюникейшън мениджър в Екопак България пред "Труд"
Мариана Петкова, ПР и Комюникейшън мениджър в Екопак България

– Здравословният начин на живот зависи от много фактори – физическа активност, балансирано хранене, чиста природа, отговорно отношение и поведение на всеки човек. Това е и начин на мислене и възприятие на заобикалящата ни среда. Кампанията „Живей активно!” е насочена към потребителите – децата и техните родители, младите хора и гражданите като цяло. Нейната цел е да информира и мотивира хората да живеят пълноценно, което изцяло се припокрива и с нашите цели. Мисията на ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ е грижата за обществото и природата. За да бъдем здрави трябва да се грижим и за чистотата на природата и един от тези начини е като събираме и изхвърляме отпадъците си разделно. Ето защо Екопак България за трета поредна година се включва в тази прекрасна инициатива.

untitled-3

– Интерактивната игра чрез ТВ система по модела на телевизионното шоу „Стани богат“ проверява и затвърждава знанията по темата околна среда и разделно събиране и рециклиране.- Тази година как ще привлечете вниманието на хората към разделното събиране?

– Подбрали сме две много интересни инициативи, които да привлекат вниманието на всички участници. Тази неделя в София ще представим една образователна инсталация наречена „ЕкоЛабиринт”. По забавен и интересен начин, ще проверим знанията на участниците свързани с разделното събиране и рециклиране на отпадъците от опаковки. Освен да преминат през Еколабиринта, те ще могат да видят изложба от защитени видове от „Червената книга на България”. Всеки, който премине успешно през лабиринта ще получи подарък плакат с едно от защитените животни от „Червената книга” и информация за него. Другата кампания „Стани ЕкоГерой” ще бъде представена във Варна на 16.07. и в Пловдив на 17.09. Това е интерактивната игра чрез ТВ система по модела на телевизионното шоу „Стани богат”. С нея всеки може да провери и затвърди своите знания по темата околна среда и разделно събиране и рециклиране.

– Какви кампании и инициативи за насърчаване на разделното събиране сте планирали до края на годината?

%d0%b5%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b0%d0%ba– Нашата компания има дългосрочна комуникационна стратегия за повишаване информираността на гражданите за ползите от разделното събиране, засилване на мотивацията им да използват цветните контейнери и изграждане на трайни навици за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Част от кампаниите са се превърнали в ежегодни инициативи, които се очакват с нетърпение от гражданите. Имаме „Стара хартия за нова книга” в партньорство с книжен център Гринуич, в която всяко дете, което с възрастен придружител донесе поне 5 кг стара хартия за рециклиране, получава нова детска книжка по избор. За малките имаме кампания „Нахрани ме разделно” – приказни любимци на децата, които се хранят разделно – Имената им са Хартояд, Стъклояд и Пластояда – заради точно определената храна, която могат да ядат. Тези чудати същества са главните герои в куклено шоу, представено от „Театър на приказките”. Също така организираме конкурс „Най-зелена община”, насочен към общините партньори с които имаме сключени договори. Целта е да предизвика по-голяма ангажираност на общините за активно зелено поведение.

– Какво количество отпадъци от опаковки се събира във вашите контейнери за една година и какъв е трендът, откакто стартира разделното събиране?

%d0%bb%d0%b0%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%82– През 2016 г. Екопак България е събрала и рециклирала 64,19% от декларираните от нашите членове количества опаковки, пуснати на българския пазар. През миналата година 1226 компании-членки на ЕКОПАК България са декларирали 155 978 т опаковки, пуснати на българския пазар. От тях организацията е събрала разделно и предала за рециклиране 100 117, 47 т отпадъци от опаковки, от които 47 746,38 т. хартия, 23 795,52 т стъкло, 16 874,08 т пластмаса, 4 806,94 т метал и 6 851,77 т дървесина. С рециклирането на тези количества отпадъци, ефектът за природата в цифри е: 620 703 дървета спасени от изсичане; Спестени над 317 млн. кВтч електроенергия, 1,517 млрд. л питейна вода и 153 114 барела петрол. Както и намален обем на депонираните отпадъци на градските депа с над 190 986 куб. м. През последните 4 години провеждаме интернет проучване сред гражданите за разделното събиране на отпадъци от опаковки. Резултатите от последното проучване в края на 2016 г. показват сравнително висок дял на анкетирани, които събират разделно отпадъците си – 43% правят това поне един път седмично, а още 21.4% 1-3 пъти месечно. Около 18.5 % никога не са събирали разделно отпадъците си. Има ясна тенденция, за нарастване на броя изхвърлящи разделно отпадъците си, като почти 65% са заявили, че поне веднъж месечно го правят. В сравнение с предните години има ръст от 4% спрямо 2014 г. и от 7% спрямо 2013 г.

Стартира най-мащабното събитие от инициативата „Живей Активно!”. Много изненади, нови спортни предизвикателства и най-доброто от българската музика очакват феновете на ЖИВЕЙ АКТИВНО! на 18 юни в София. Тази година под мотото „Зареди се с енергия” Нестле България, Министерството на младежта и спорта и Столична община, заедно с много любими български звезди ще предложат на софиянци още повече споделени активни моменти, заредени с много енергия и динамика. ЖИВЕЙ АКТИВНО! се фокусира върху два от най-големите проблеми на съвременното общество – приема на небалансирано дневно меню и заседналия начин на живот. Философията на инициативата е свързана с промотиране на балансираното хранене, което ни снабдява с енергия и с мотивиране на активния начин на живот, чрез който да споделяме тази енергия с околните. Инициативата обединява сили с ЕКОПАК България и ще предизвика последователите си да живеят активно, да събират разделно, да бъдат в хармония със себе си и с природата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.