Пренасят 100 годишни икони до остров "Света Анастасия"

"Анастасия фест" ще бъде посетен от много родни и чуждестранни туристи

Фарът ще е отворен за туристи на "Анастасия фест"

Остров "Света Анастасия" ще отбележи своя празник навръх 15 август- Денят на големия християнски празник Света Богородица. Тази година се отбелязва и 10 - годишнината на туристическия обект под името „Анастасия Фест 2024“ и предстоят много запомнящи се летни вечери.

Две сто годишни икони ще "пътуват" с катамарана, по повод празника, от Бургас до острова. Те са от фонда на Регионалния исторически музей, където са съхранявани цял век и ще бъдат изложени в манастира, за поклонение по време на тържествата.

Празниците ще са три дни- на 15, 16 и 17 август. Те ще започнат с островното хоро и концерт на ансамбъл "Странджа".
Всички гости ще бъдат посрещани с прочутия специалитет на острова "миди на тенекия", а освен морски дарове, ще могат да опитат чайове от различни билки, отгледани на късчето земя сред вълните. Специалитет е и виното на фаропазача, направено от грозде отгледано на "Света Анастасия". Очаква се фарът да бъде отворен и през трите дни, за да могат посетителите да разгледат и него, както и да се запознаят с дейността на фаропазача, който е най- любопитният човек на острова.

15 август бе избран за празник на острова, защото Деня на Света Анастасия е през декември, а тогава времето е променливо и не се знае през зимата дали ще има курсове до там. През август, ще могат да се стекат много гости от Бургас и туристи, които искат да разгледат атракцията. Ще има и низ от концерти. В първата вечер, концертът ще е на "Мери бойс бенд", а втората- на сцената ще се качат "Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени".

На финала на празниците, една от най-обичаните рок групи в България – "Остава" и най-успешната българска алтернатив/инди рок група Hayes & Y се качват на сцената на острова, обявиха организаторите.

Това ще е първо участие на Hayes & Y на островната сцена, а фенове от България и чужбина вече правят планове за тази уникална вечер. "Остава" пък за поредна година избират остров "Света Анастасия" за лятно участие.  Хедлайнерите от култовата банда са подготвили любими парчета през годините, както и най-новите си песни.
Талантливите момчета от двете групи, са подготвили впечатляващи сет листи, очакват се четири часа музика без прекъсване.

Остров Света Анастасия е единственият обитаем остров на наша територия. Той се намира на 6,5 км югоизточно от Бургас, между носовете Света Анастасия и Атия. Изграден е от вулканични скали и има площ от 9 декара. 

На него се намира манастирът „Света Анастасия“, посветен на света Анастасия Фармаколитрия (Лечителка). 

Интересен факт е, че островът е третият по големина след островите Свети Иван и Свети Кирик сред българските острови в Черно море.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България