Преобразяват парк „Бунарджика” в Пловдив с 500 000 лева

Проектът предвижда обновяване на алеите, осветлението, градинското обзавеждане и атракциите на Хълма на освободителите

Парк „Бунарджика” в Пловдив ще бъде тотално преобразен с малко над 500 000 лева, които ще бъдат обновени и реконструирани алеите, осветлението, градинското обзавеждане и атракциите в подножието на Хълма на освободителите.

Амбициозният проект на кмета на район „Централен” Георги Стаменов и екипа му включва и възобновяване на едни от най-големите атракции, каквито през 20-и век са били водните каскади на Бунарджика и двете езера. Тяхната облицовка в момента е олющена и унищожена и е нужен основен ремонт, за да добият тези водни атракциони отново някогашния си бляскав и естетически вид.

Преди да започне реконструкцията им, предстои да бъде изградена нова пешеходна алея до тях, за да могат майки с колични и трудноподвижни хора с различни увреждания да стигат безпроблемно и безпрепятствено дотам. Достъпът в момента до акведукта на Бунарджика е само през стълбите на парка, които не са предназначени за бебешки и инвалидни колички.

Основно реновирани ще бъдат и почти всички алеи на парк „Бунарджика”, които са силно амортизирани, с изключение на централната, минаваща покрай Летния театър и паметника на Васил Левски.

Над 200 000 лв. пък ще струва монтирането на ново LED осветление, което да стига до върха на Хълма на освободителите и паметници на Альоша и руските войни, загинали в Руско-турската война през 1877-1878 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България