Калоян Паргов: Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението и мобилизира БСП

В Бургас ражданията ще обърнат демографския срив Валери Симеонов на Бабинден в морския град

Български камион е катастрофирал в Унгария

Трио затворници, пуснати преди месец, са извършителите на взломовете в Разградско

Борис Джонсън пак хвали Тръмп: Заслужава респект и признание

Издирван с влязла в сила присъда към МВР: В Испания съм, хванете ме!

Ирак осъди на смърт германка, членувала в „Ислямска държава“

Кристиан Вигенин: Меркел каза това, което искахме да чуем

Психолози и социални работници влязоха в къщата на ужасите в Свищов Общинската администрация предприе мерки за социализирането на трите жени

Християн Гущеров е задържан заради сбиване в заведение

Талибаните поеха отговорност за атаката в Кабул

Десетки хиляди на протест в Солун: Македония означава Гърция

ДПС предлага програмен кабинет и програма за ускорено развитие

17-годишен катастрофира в дърво, колата му изгоря

Президентството: Извършена е нерегламентирана публикация в профила на държавния глава

Силно препечeните до кафяво филийки крият риск от рак

Снимка: Pixabay

Ако сте любител на препечените филийки хляб, трябва да внимавате да не ги прегаряте. Цветът им трябва да е златистожълт, а не кафяв, за да намалите приема на химическото вещество акриламид, което може да причини рак. Това предупредиха експерти по храненето във Великобритания, посочва Би Би Си. Същото важи и картофите, предава БТВ.

Акриламидът се образува, когато съдържащи нишесте храни се пекат или пържат твърде дълго време на висока температура.

Британската агенция по хранителни стандарти препоръча инструкциите по приготвянето да се спазват стриктно и да се избягва придобиването на кафяв цвят.

Специалист по изследването на рака обаче отбеляза, че тази връзка не е доказана при хората.

От  британската агенция по храните заявяват също, че картофите не трябва да се държат в хладилника. Причината е, че на ниска температура нивата на захарта в тях се покачват и така потенциално повишават количеството акриламид, който се отделя при готвенето.

Акриламидът присъства в различни видове храни и е вторичен продукт в процеса на готвене. Най-големите количества от веществото се откриват в храни с високо съдържание на нишесте, които се приготвят при температура над 120 градуса, като например чипс, хляб, зърнени закуски, бисквити, крекери, сладкиши и кафе.

Може да се образува и при готвене у дома, когато храните с повече нишесте – като картофи, чипс, хляб и пащърнак, се пекат (включително и на грил) или пържат при висока температура.

Когато печете филийки например, се образува повече акриламид. Колкото по-тъмен е цветът на хляба, толкова повече има от веществото.

По време на печенето захарта, аминокиселините и водата, които се съдържат в хляба, са причинава за създаването на цвета, както и на акриламида.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.