На 22 май 2018 да почерпят

Президентът Радев поздрави културни дейци и представители на българската общност в Москва по повод 24 май

Лондон си затваря очите за мръсни пари Депутати зоват Мей за мерки срещу активи на Кремъл на Острова

Хасан Рохани: САЩ не могат да решават за Иран

Главният архитект на София Здравко Здравков пред “Труд”: Волята на съда е да наруша закона НАГ не позволява да се строи небостъргач върху градинка в “Стрелбище”

Лавров: Наесен се очаква да започнат преговори за създаване на зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Индия

Любо Пенев отпадна за пост в ЦСКА

Сръбският премиер заяви, че целта на страната й е да се присъедини към ЕС въпреки призивите на министъра на отбраната за промяна на политиката

Италианската популистка коалиция предлага юриста Джузепе Конте за премиер

Лесбийка президент на САЩ? Засега само на кино Политическа комедия на “Нетфликс” вкарва Дженифър Анистън и гей секса в Белия дом

Премиерът Зоран Заев не се отказва от името “Илинденска Македония”

Вижте акцентите от броя на “Труд” във вторник, 22 май 2018

Словенската полиция е намерила трима нелегални мигранти, скрити в български камион

Джина Хаспъл положи клетва като директор на ЦРУ

Възрастни съпрузи починаха в един и същи ден след 61-годишен брак

Преподаватели и докторанти от катедра „Аграрна икономика“ от Свищов бяха на изложение на био производители

По покана на председателя на Българска асоциация „Биопродукти“ – Албена Симеонова, преподаватели и докторанти от катедра „Аграрна икономика“ при Стопанската академия в Свищов гостуваха на изложение на био производители. В стопанството на Албена Симеоноваи Любомир Любенов – земеделски производител на зърнени култури в с. Любеново, общ. Никополсе състоя демонстрация на конвенционални и биоторове, специализирана земеделска техника и лозов посадъчен материалс дегустация на микровинифицирани вина от високо устойчиви сортове.

Катедра „Аграрна икономика“ поддържа дългогодишни партньорски взаимоотношения с Българска асоциация „Биопродукти“. В резултат на подписан меморандум за сътрудничество са осъществени редица съвместни мероприятия в и извън СА „Д. А. Ценов“.

Събитието, което се състоя върху производствените площи от лозови биомасиви край никополското село, откри Албена Симеонова, която запозна присъстващите с дейността на своето стопанство, както и с прилаганите технологии и внедряването на иновативни такива.Тя акцентира върху факта, че е възможно да се осъществява агроекологично растениевъдство без вредни пестициди, съдържащи неоникотиноиди (вредни за пчелите и околната среда) и като пример посочи съседен масив със слънчоглед, където борбата с хоботника и теления червей е изведена без ползването на такива. За съжаление, подчерта Симеонова, единствено в България и Румъния все още е разрешено тяхното използване.

Стефан Василев – представител на AgroForestConsulting, създател на биолозовите масиви, представи румънския комбинат СICH, лидер в производството на качествени високотехнологични торове – гранулирани и водоразтворими продукти с листно прилагане/фертигация. Той подчерта, че 30-40% от дейността на румънската компания е свързана с иновационни технологии, биологично наторяване на трайни насаждения и монокултури. Василев представи специализирани трактори за трайни насаждения,нискообемна пулверизаторна пръскачка и тороразпръскващ агрегат.Представител на компанията „VCR-Vivai Cooperativi Rauscedo“,производител от световен мащаб на лозов посадъчен материал, запозна присъстващите с нови хибридни високоустойчиви сортове, резистентни на болести (мана, оидиум) и ниски температури (до – 24о).

Пред погледа на всички участници бе демонстрирано практическото приложение на биологични торове и земеделска техника върху лозови масиви и пролетни култури – слънчоглед, биологична пшеница и биологичен грах.За гостите на събитието, пепинерията „VCR-VivaiCooperativiRauscedo“, предложи дегустация от микровинифицирани вина ,а организаторите осигуриха здравословна биохрана.

Преподавателите и докторантите от катедра „Аграрна икономика“ си тръгнаха удовлетворени от събитието, от ползотворните разговори с различни земеделски производители, с представители на фирмите. По традиция, от организаторите бяха подготвени специални материали от фирмите участници и сувенирни разфасовки на демонстрираните биоторове. По думите на ръководителя на катедрата – доц. д-р Марина Николова, всяко подобно мероприятие обогатява връзката между теоретичните знания и практическата подготовка на обучаваните студенти в специалност „Аграрна икономика“. Това дава възможност на преподавателите да подготвят съвременни професионалисти в съответствие с конкретните потребности на агробизнеса и изискванията на пазара на труда.

„Разгледаната проблематика и акцентите на събитието потвърждават актуалността на учебното съдържание на дисциплините: „Екологично устойчиво развитие на агрофирмата“, „Аграрна екология“, „Аграрен мениджмънт“, „Аграрно предприемачество“ и др., чрез включването на теми, свързани с приоритетите за устойчиво развитие на земеделието, управлението на иновативни стопанства и предприемачески инициативи с грижа към околната среда и към хората“, коментира още доц. Николова.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – TRUD@TRUD.BG И TRUDONLINE@GMAIL.COM

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.