Красимир Каракачанов: Правителството е стабилно и след оставката на Валери Симеонов

60-годишен мъж загина на място, след като навлезе в насрещното и се сблъска с камион край Аксаково

Майките на деца с увреждания след оставката на Валери Симеонов: Продължаваме с протестите, докато не се изпълнят исканията за реформа

Цветан Цветанов: Оставката на Валери Симеонов не ме изненада Няма риск за голямата коалиция, заяви зам.-председателят на ГЕРБ

Биляна Дудова, световна вицешампионка и двукратна №1 в Европа по борба: След една загуба се появи гладът за победи

Срещат ли се все още красиви мъже?

Сергей Лавров: Западът упорито се опитва да превърне Балканите в плацдарм срещу Русия

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Отбелязваме Световния ден на недоносените деца

Дейвид Дейвис: Проектът за споразумение по Брекзит на Тереза Мей няма да получи одобрението на парламента на Обединеното кралство

Откриха изчезналата преди година аржентинска подводница „Сан Хуан” На борда й имаше 44 души екипаж

71 станаха жертвите на пожарите в Калифорния, над 1000 души са изчезнали

ЦРУ смята, че журналистът Джамал Хашоги е убит по разпореждане на саудитския принц

Облачно време с максимални температури между 1° и 6° днес В Североизточна България се очаква сняг

“Затворникът от Иф” избяга в Будапеща Бившият премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, обвиняем по четири дела и осъден на две години затвор по едно, избяга и потърси политическо убежище в Унгария

Преподаватели и докторанти от катедра „Аграрна икономика“ от Свищов бяха на изложение на био производители

По покана на председателя на Българска асоциация „Биопродукти“ – Албена Симеонова, преподаватели и докторанти от катедра „Аграрна икономика“ при Стопанската академия в Свищов гостуваха на изложение на био производители. В стопанството на Албена Симеоноваи Любомир Любенов – земеделски производител на зърнени култури в с. Любеново, общ. Никополсе състоя демонстрация на конвенционални и биоторове, специализирана земеделска техника и лозов посадъчен материалс дегустация на микровинифицирани вина от високо устойчиви сортове.

Катедра „Аграрна икономика“ поддържа дългогодишни партньорски взаимоотношения с Българска асоциация „Биопродукти“. В резултат на подписан меморандум за сътрудничество са осъществени редица съвместни мероприятия в и извън СА „Д. А. Ценов“.

Събитието, което се състоя върху производствените площи от лозови биомасиви край никополското село, откри Албена Симеонова, която запозна присъстващите с дейността на своето стопанство, както и с прилаганите технологии и внедряването на иновативни такива.Тя акцентира върху факта, че е възможно да се осъществява агроекологично растениевъдство без вредни пестициди, съдържащи неоникотиноиди (вредни за пчелите и околната среда) и като пример посочи съседен масив със слънчоглед, където борбата с хоботника и теления червей е изведена без ползването на такива. За съжаление, подчерта Симеонова, единствено в България и Румъния все още е разрешено тяхното използване.

Стефан Василев – представител на AgroForestConsulting, създател на биолозовите масиви, представи румънския комбинат СICH, лидер в производството на качествени високотехнологични торове – гранулирани и водоразтворими продукти с листно прилагане/фертигация. Той подчерта, че 30-40% от дейността на румънската компания е свързана с иновационни технологии, биологично наторяване на трайни насаждения и монокултури. Василев представи специализирани трактори за трайни насаждения,нискообемна пулверизаторна пръскачка и тороразпръскващ агрегат.Представител на компанията „VCR-Vivai Cooperativi Rauscedo“,производител от световен мащаб на лозов посадъчен материал, запозна присъстващите с нови хибридни високоустойчиви сортове, резистентни на болести (мана, оидиум) и ниски температури (до – 24о).

Пред погледа на всички участници бе демонстрирано практическото приложение на биологични торове и земеделска техника върху лозови масиви и пролетни култури – слънчоглед, биологична пшеница и биологичен грах.За гостите на събитието, пепинерията „VCR-VivaiCooperativiRauscedo“, предложи дегустация от микровинифицирани вина ,а организаторите осигуриха здравословна биохрана.

Преподавателите и докторантите от катедра „Аграрна икономика“ си тръгнаха удовлетворени от събитието, от ползотворните разговори с различни земеделски производители, с представители на фирмите. По традиция, от организаторите бяха подготвени специални материали от фирмите участници и сувенирни разфасовки на демонстрираните биоторове. По думите на ръководителя на катедрата – доц. д-р Марина Николова, всяко подобно мероприятие обогатява връзката между теоретичните знания и практическата подготовка на обучаваните студенти в специалност „Аграрна икономика“. Това дава възможност на преподавателите да подготвят съвременни професионалисти в съответствие с конкретните потребности на агробизнеса и изискванията на пазара на труда.

„Разгледаната проблематика и акцентите на събитието потвърждават актуалността на учебното съдържание на дисциплините: „Екологично устойчиво развитие на агрофирмата“, „Аграрна екология“, „Аграрен мениджмънт“, „Аграрно предприемачество“ и др., чрез включването на теми, свързани с приоритетите за устойчиво развитие на земеделието, управлението на иновативни стопанства и предприемачески инициативи с грижа към околната среда и към хората“, коментира още доц. Николова.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – TRUD@TRUD.BG И TRUDONLINE@GMAIL.COM

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.