Преподаватели на Технически университет-Пловдив обучиха 64 специализанти от "Арсенал" АД

Преподаватели от Технически университет-Пловдив обучиха на място 64 специализанти от военното предприятие "Арсенал" АД в Казанлък. На 20 от тях в четвъртък бяха връчени сертификатите за успешно завършено едногодишно обучение. Директорът на ТУ-Пловдив проф. д-р Въльо Николов съобщи, че това е трети пореден курс за изнесено обучение, при което научни екипи от университета и лектори от предприятието преподават 340 учебни часа 7 дисциплини от военното инженерство в направленията "Стрелково оръжие" и "Боеприпаси".

"Всяка държава развива свой потенциал и кадри, като връзките между учените във военната област са твърде ограничени заради съображения за национална сигурност. В предприятията обаче има информация и върхови технологии, позволяващи на учените да създават национален теоретичен задел от разработки за нови оръжия и боеприпаси", коментира директорът на Центъра за обучение на специализанти към ТУ-Пловдив доц. д-р Дечко Русчев, според когото връзките с предприятията от военно-промишления комплекс са важни и за научните работници.

Нарастващият бизнес на "Арсенал" АД поставя нови предизвикателства пред компанията при намиране на допълнителни работници и особено на специалисти, с които да се отговори на пазарното търсене на продукцията. Затова тя е създала своя система от стимули и специални договори за нейни служители, искащи да учат определени инженерни специалности. По метода на изнесено обучение вече са обучени 64 специализанти от "Арсенал" АД - от конструктивните отдели, средния мениджърски екип и отделите по качество. Кадри на военната фирма се обучават в

Технически университет-Пловдив и по редовни бакалавърски и магистърски програми. За предстоящата учебна година компанията е направила подбор на 60 служители, които да започнат през есента обучение за бакалаври във факултета по "Машиностроене и уредостроене". Стимулите за тези бъдещи студенти ще бъдат заплащане на пълна такса за първи семестър, а от втория субсидията е според успеха и варира от 100-процентово заплащане на таксите във вуза за отличниците до 50-процентно на тези, които си вземат изпитите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони