Препоръчват на виладжиите в Сливен да не пият от водоизточници в района на бивш уранов рудник

Жителите на вилната зона не трябва да използват изтичащата от минните изработки вода за питейни и битови нужди

Жителите на вилната зона в Сливен, която се намира в района на бившия уранов рудник, ще бъдат предупредени да не използват изтичащите от минните изработки води за питейни и битови нужди – съобщи областният управител Чавдар Божурски.

По негово настояване, експерти от Националния център по радиобиология и радиационна защита са направили анализ. Възоснова на данните от измерванията, оценката им за радиационния риск в района е 1 на 100 000 души. „Сами преценете, като имате предвид, че населението на Сливен е под 90 хил.души. Но за да редуцираме до минимум евентуалните последствия, препоръчително е жителите на вилната зона да не ползват водоизточници от района на закрития уранодобив“ – каза Божурски. Предстои да бъдат поставени табели със забрана да се изземва материал за строителство от табаните. Предупредителни табели „Влизането забранено!“ ще бъдат поставени и пред входовете на комини, шахти и други съоръжения, използвани в някогашните добивни минни дейности.

Ликвидираният уранодобив в Сливен е тема за обществено безпокойство от началото на промените досега, тъй като след закриването на рудника не бе извършена рекултивация на района. Оформилата се вилна зона се намира в непосредствена близост до него, някои от вилите са само на метри от табаните. След поредния сигнал, този път от бивш миньор с онкологично заболяване, областният управител предизвика проверка. Експерти от Националния център по радиобиология съобщиха, че това е първата област в страната, която предприема мерки, свързани с ликвидацията на закрития уранодобив. Пак по препоръка на експертите от центъра, отворените входове на комини, шахти и други съоръжения от мината трябва да бъдат обезопасени, за да не влизат хора и животни в тях. Работната програма на държавната фирма по рекултивацията ще бъде приета до края на годината.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.