Преселниците заобикалят България през Черно море, отиват в Румъния

Румънските гранични полицаи заловиха в района на град Калафат 9 сирийци, опитали се да влязат нелегално в страната с помощта на български гражданин, след като преминали река Дунав с моторна лодка. Това е един от много случаи на арестувани мигранти, опитващи се да влязат в Европейския съюз през Румъния. Но най-много случаи има по морската граница на северната ни съседка, информира БНТ. Около 500 мигранти от Близкия Изток са достигнали румънските брегове на Черно Море от Турция само за последния месец. Данните на румънската брегова охрана показват, че вероятно трафикантите се опитват да активират нов маршрут.

В първите дни на септември румънската брегова охрана залавя лодка с 97 мигранти на борда, 36 от тях деца. Те са от иранска и иракска националност. Предишната вечер е засечена друга лодка, насочила се към румънски териториални води, този път със 120 души на борда. През последния месец подобни случаи стават почти ежедневие.

"Смятаме, че основната причина за ръста на мигрантите, пресичащи Черно море е нарастващото напрежение между Европейския съюз и Турция, което направи мигрантския маршрут от Турция към Гърция по-труден. От друга страна, има ограда по унгарската граница, която затруднява и маршрутът през западните Балкани", коментира Космин Барзан - директор на НПО в Румъния.

Морските маршрути са най-смъртоносните от началото на бежанската криза. Между януари и юли 2017 година 2 224 мигранти са загинали в опит да пресекат Средиземно море, сочат данните на Международната организация по миграция. До момента няма загинали в опит да достигнат Румъния по вода, но черноморският маршрут е считан за много по-опасен от средиземноморския.

Причината - климатичните условия в Черно море са много по-тежки, с много по-силни ветрове, което прави пътуването изключително опасно, особено ако е с малки лодки. Румъния е извън Шенген и страната остана почти незасегната от бежанската криза, но тази година се наблюдава ръст в мигрантския прилив. От началото на 2017-а 2800 души са заловени в опит нелегално да пресекат румънските граници.

Цената на пътуването от турския до румънския бряг струва между 1 000 и 3 000 евро, твърдят от представителството на Международната организация за миграция в Румъния. Данните на българското вътрешно министерство показват, че няма заловени нелегални мигранти по морската ни граница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа