Преселници възкресиха село Риаче

Хора от над 20 държави съжителстват в красивото средновековно място

Средновековното италианско село Риаче, разположено върху красиви хълмове в южната част на страната, доскоро бе описвано почти като призрачна местност. Изоставени къщи и празен училищен двор маркираха популационния регрес на мястото. Риаче е било изправено пред изчезване, след като почти всички обитатели се насочили към Северна Италия или зад граница в търсене на работа и по-качествени икономически перспективи, пише в свой обширен репортаж за селото Би Би Си.

Скоро обаче съдбата на селото се променила с решението да се приемат и настанят контролиран брой мигранти, които да работят и живеят там със семействата си. Днес те са неразделна част от общността и според много хора са спасили Риаче от изчезване. В медиите селото се дава за пример като място, което е било изоставено от местните и прието като нов дом от мигрантите.

Промяната е вдъхновена от кмета Доменико Лучано, който задвижил схемата с финансиране от италианското правителство и предложил на бежанците изоставените апартаменти. Днес се счита, че това решение е изиграло ключова роля за икономическото и демографското възраждане на Риаче.

“Правя само онова, което мисля, че е полезно за нашата малка общност”, казва кметът, който започва програмата още в края на 90-те години на миналия век. Това е един от добрите примери за мултикултурализъм, основан на обстоятелството, че хора без къщи попаднали в село с къщи без хора.

Риаче в момента е дом на близо 450 мигранти от повече 20 държави извън Европа. Те формират близо една четвърт от населението. Мястото, разбира се, не е мултикултурна утопия, има случаи на напрежение в общността, но кметът Лучано се ползва с достатъчно доверие, за да заслужи трети пореден мандат.

Не всички се справят еднакво добре с италианския. Някои деца от Етиопия говорят италиански и английски, но други скорошни заселници от Афганистан още се учат.

“Другите трябва да видят как нашето гостоприемство към мигрантите може да се отплати и в крайна сметка да облагороди различни общности. Политическите ни решения за заселване на Риаче с бежанци вдъхнаха нов живот на мястото, без да разпалят конфликти и спекулации на каквато и да е основа”, разказва кметът.

Местно финансиране осигурява свежи средства за създаването на много артистични уъркшопи и магазини, където голяма част от мигрантите работят и учат занаяти, които местните постепенно са започнали да изоставят. Те изработват ръчно направени сувенири, които после да се продават на туристите.

“Не се чувствам като чужденка тук в Риаче, в това село намерих нов живот за себе си и за семейството. В Сомалия дъщерите ми нямаше да имат възможността да ходят на училище. Имах късмет, че успях да дам бъдеще на децата си. Ново бъдеще. Сега те ще израснат като граждани на света”, споделя Рауда, една от преселничките в Риаче от ислямския, гангстерски ад Сомалия.

Всички мигранти са убедени, че са извадили голям късмет с това италианско село, а основният двигател на тяхното успешно интегриране е кметът Доменико Лучано. Сега той се надява, че и други ще последват неговия пример.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл