„Престъплението е мое“ в провокативната зона на мистър Озон

Филмът е описван от критиците като “интелигентна и искряща като добро шампанско комедия”.

Криминална комедия тръгна по салоните в страната

След премиерата си на “Синелибри 2023”

Нова роля за Изабел Юпер

Духовитата криминална комедия “Престъплението е мое”, която се превърна в един от хитовете за публиката на “Синелибри 2023”, тръгна в разпространение по кината в страната с идеята да достигне до възможно най-широката публика. Режисьор на филма е един от най-безкомпромисните френски кинотворци - Франсоа Озон. Той постепенно се утвърждава като майстор на адаптацията на романи и пиеси за голям екран. Киноманите помнят неговите знакови заглавия като “8 жени”, “Франц”, “Лято 85” и “Петер фон Кант”.

“Престъплението е мое” е изработен от сценарен екип начело с режисьора Озон, който работи с доказани творци като Филип Пиазо и Жорж Бер. Филмът е свободна адаптация на пиесата “Моето престъпление” от Жорж Бер и Луи Верньой.

Ето го и сюжета: “Действието се развива през 30-те години в Париж. Мадлен - красива, млада, безпарична и бездарна актриса, е обвинена в убийството на известен продуцент. Подпомогната от най-добрата си приятелка Полин, млада безработна адвокатка, Мадлен получава оправдателна присъда, защото деянието е извършено при самоотбрана. Така започва новият ѝ живот, белязан от слава и успехи, докато истината не излиза наяве.

Филмът е описван от критиците като “интелигентна и искряща като добро шампанско, тази комедия с привкус на фарс ще изненада приятно почитателите на Франсоа Озон и ще плени всички останали.”

В друга рецензия четем: “Забавлявайки се, режисьорът хвърля светлина върху механизмите на филмовата и сценичната индустрия, осмива недъзите на правосъдната система и изгражда сюжет с немалко съставки: убийство, любовници, манипулативни медии, непочтени съдии, женска солидарност, Me Too мотив. Най-добрите френски актьори, представители на няколко поколения, очевидно се чувстват добре в тази стилна и остроумна история, от която излиза, че известността - дори когато е резултат от обвинение в предполагаемо убийство - не е пречка да се печелят професионални отличия и обществен престиж...”

Към настоящия момент “Престъплението е мое” има над един милион зрители само от разпространението си по кината във Франция. Успехът се дължи на звезден състав с участието на Надя Терешкевич, Ребека Мардър, Изабел Юпер, Андре Дюсолие, Фабрис Лукини, Дани Буун, Феликс Льофевр и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино