Престъпленията на расистка и религиозна основа са достигнали безпрецедентно високо ниво във Великобритания

расизъм

Във Великобритания престъпленията на расистка и религиозна основа са достигнали безпрецедентно високо равнище след референдума за Брекзит, показва ново проучване. Малцинствата в страната се чувстват по-уязвими от всякога, предаде БНР.

В основата на данни от полицията, получени в съответствие със закона за свободата на информацията, вестник „Индипендънт“ пише, че този вид престъпления са се увеличили с 23 процента в годината след референдума за Брекзит. Общо за този период са регистрирани около 50 000 престъпления на расистка и религиозна основа. Най-висок е ръстът на тези престъпления в уелското графство Гуент и графство Кент в южна Англия. Интересен факт е, че единствено в лондонското Сити няма увеличение на престъпността. Сред регистрираните инциденти има случай на заляти с киселина мъж и жена мюсюлмани, нападение на улицата срещу двама поляци, при което един от тях е бил убит, както и влачене по тротоара на мюсюлманка в нейния хиджаб.

Представители на малцинства във Великобритания призоваха властите да вземат адекватни мерки за обуздаване на насажданата омраза на расистка и религиозна основа.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа