Престъпна група укрила 2 млн. лв. данъци от продажба на мобилни телефони

На 18 октомври 2016г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализирана прокуратура на територията на София и Перник е неутрализирана организирана престъпна група за данъчни измами, съобщават от вътрешното министерство.

Според събраните до момента доказателства, от февруари 2015 г. до октомври 2016г. групата е укрила около 2 млн. лева дължими ДДС и корпоративни данъци от продажбата на внесени в страната мобилни телефони.

Установено е, че участниците са осъществили вътреобщностно придобиване на мобилни телефони от ЕС за около 10 млн. лева. Стоката е била доставяна от търговски дружества, регистрирани в ЕС, а получатели били български търговски дружества, регистрирани на подставени лица.

Впоследствие мобилните телефони са продавани, без да е издавана първична счетоводна документация. Пред НАП са подавани месечни справки-декларации по ЗДДС с невярно съдържание, в които не са били декларирани извършените продажби. По този начин е избегнато плащане на ДДС и корпоративен данък в особено големи размери, възлизащи на около 2 млн. лв. В хода на процесуално- следствените действия са извършени претърсвания на общо 8 адреса на територията на София и Перник. Оттам са иззети множество документи, компютърни конфигурации и други доказателства.

Предстои анализ на събраните доказателства и повдигане на обвинения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право