Престъпна небрежност проявена при бягството от Софийския затвор

Пелов поръчал предварително игра "тетрис", Колев - бързоварче

Видяното вчера от мен на камерите е шокиращо, има престъпна небрежност - в рамките на минута и половина от Софийския затвор въоръжено лице, през главния вход с физическо прикосновение с пост номер едно, съборен на земята, произведен изстрел - няма нещо, което да не е шокиращо в този случай. Това обясни пред журналисти в парламента министърът на правосъдието Цецка Цачева във връзка с бягството на двамата опасни рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев.

Тя описа като "действително тежко" положението на работещите в местата за лишаване от свобода, тъй като само пост номер едно, който е непосредствено до външния вход на бариерата, е въоръжен, останалите, съгласно правилата, не могат да носят никакви помощни средства, дори палки.

Бягството става след предаването на вещи, които са заявени предварително, и няма личен контакт с посетители на свиждане, разясни Цачева. Пратката е получена от служители на затвора, които, след преглед, са я предали. Предватрително Пелов е заявил електронна игра "Тетрис", в такъв вид те не са забранени, уточни министърът. Колев пък е поискал бързоварче.

За правосъдния министър е необяснимо и до момента как при режима, правилата, заповедите за вещи, разрешени за ползване, и двете лица са се оказали въоръжени, особено Пелов, който е с огнестрелно оръжие.

Тя повтори, че след сигнала за готвено от него бягство, той е спрян от работа в металния цех, където е полагал доброволен неплатен труд. На служителите в затвора са дадени и конкретни инструкции как да се държат с него, имайки предвид и изготвения психологически портрет на "излючително комбинативен, опасен лишен от свобода". Това е било предвидено, но резултатът е плачевен, коментира Цецка Цачева.

Тя е поискала от новите вр.и.д директор ГД"Изпълнение на наказанията" и на Софийския затвор в най-кратко време доклад какво е необходимо в две посоки - човешки фактор и надзирателно-охранителна техника, преградни съоръжения.

Става въпрос за вътрешна организация на целия процес в т.ч. и за човешкия фактор, обобщи министърът. Тя припомни, че има голямо текучество в ГД"Изпълнеине на наказанията". Миналото лято е имало повече от 480 незаети бройки, сега са около 200, не са единични случаите след месец-два работа хората да се отказват и да преминават в друга система.

Не става дума само за финансови средства, напреднали сме в преговорите със синдикатите по тази тема, увери Цецка Цачева.

Министърът ще помисили и дали да не награди чистачката от Софийския затвор, опитала се да попречи на бягството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право