Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Спряно е издаването на ТЕЛК експертизи Решението е на тричленен състав на ВАС

Страната ни остана без действащи ТЕЛК (териториални експертни лекарски комисии), след като тричленен състав на ВАС отмени досегашната им методика за оценка на уврежданията.

От понеделник, 22 май, 70-те комисии у нас вече нямат право да издават медицински експертизи, тъй като действащата досега система на работа е оспорена в съда, а нова, влязла в сила – няма. Делото срещу метода за определяне на процента инвалидност е образувано по жалба на Мануела Огнянова Тошева от с. Голяма Железна.

Министерството на здравеопазването спешно търси начин за преодоляване на проблема, тъй като спирането на работата на ТЕЛК засяга хиляди пациенти, чакащи решение.

Не може да се използва и старата методика, защото тя не определя уврежданията по проценти, а по групи – I, II и III, като тази система няма електронен продукт, който да влезе в експлоатация.

Ежедневно през тези комисии в страната преминават няколкостотин пациенти.

Проблемът с блокирането на комисиите е бил ясен още по време на служебното министерство. На 6 април на сайта на ведомството беше качен проект за приемане на наредба за медицинската експертиза с мотива, че самата тя е оспорвана в съда. Най-вероятно заради смяната на властта обаче, предложението все още не е прието от Министерския съвет. Най-бързото решение на проблема би било обнародването на нов нормативен акт.

В здравното ведомство е внесен проект на наредба, който също би могъл да подпомогне решаването на проблема.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. „…защото тя не определя уврежданията по проценти, а по групи – I, II и III,…“ Защо ли експертизата , която аз съм чел и по която съм оценяван определя степента на увреждания в проценти. Какво ще каже автора на статията за това. Според мен това е драсканица за пари без да се проверят всички факти.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.