Без галактически сблъсък между ПСЖ и „Реал“

На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Наши Миг-29 в съвместна тренировка с румънци и канадци

Горивата може да поскъпнат с до 10 ст.

Прецедент – Арбитражният съд отмени $500 000 глоба за родните щанги

Родната федерация по вдигане на тежести (БФВТ) сътвори поредния прецедент в световната история, този път с положителен знак. Тя стана първата организация, успяла да отмени решение на Международната централа (МФВТ) за огромна финансова санкция. Арбитражният съд (КАС) в Лозана се произнесе в полза на БФВТ и постанови за невалидна глобата от 500 000 долара, наложена от МФВТ.

Санкцията бе за 11-те хванати национали със забранени стимуланти през 2015-а. После 3 независими лаборатории установиха, че причината е в замърсена партида на хранителна добавка. Така родните щанги доказаха, че инцидентът е станал не по вина на тежкоатлетите, а на производителя.

Това е третата голяма победа за този спорт. През юни 2015 г. МФВТ уважи аргументите на БФВТ и намали санкцията за нашите състезатели, замесени в допинг скандала. Така тежкоатлетите ни бяха със спрени права 9 и 18 месеца, вместо 4 г. и доживот. После КАС отмени глобата, но МФВТ спря българите от участие на олимпиадата в Рио и се опита повторно да санкционира БФВТ с половин милион долара.

„Вече два пъти КАС се произнася в полза на България – заяви адвокат Радостин Василев, който защитаваше интересите на щангистите ни в Лозана. – И ако световната централа направи отново опит да накаже нашата федерация това ще е прецедент в международното право. Силно се съмнявам, че ще прибегне до подобни действия. А решението да спрат от олимпиада отбора е незаконно. Затова се говори за алтернатива. Плащаш глоба и отиваш на игрите, или не отиваш, но и не плащаш санкцията. Не може и двете! Имат правилника, а самите те не си го спазват.“

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.