Суецкият канал навърши 150 години (ИНФОГРАФИКА) Идеята била замислена още от фараоните

България с исторически успех над Чехия

Израел, САЩ, Германия, Италия и Гърция проведоха военни учения за борба с руските С-400

Половината учители излизат в пенсия

Съсипаха от подигравки певицата Андреа заради фотошоп Освен недостатъците по лицето си заличи и зърното

Министър Ангелкова в Кайро: Обмяната на опит и добри практики в сферата на дигитализацията ще допринесе за устойчивото развитие на туризма

Папата нахрани 1500 бедни и нуждаещи се

Трето наводнение за седмица във Венеция

Нови 8 метроспирки готови през декември

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 18 ноември 2019

Кажете и за осъдените, протестирали срещу Гешев

Вълчица бежанка падна от куршум край Чипровци

Сорос обеща 750 млн. евро на Централноевропейския университет

Плевенско и Ловешко са заплашени от трайно безводие

Отнеха лицензите на 6 фирми за строителен надзор ДНСК е наложила и 300 000 лв. санкции

Преяждането по празниците разболява

Преяждането по празниците вреди на целия организъм и крие редица рискове за здравето, предупреждават диетолозите. Свръхконсумацията на различни видове храни е особено опасна за хора, които са спазвали поста през последните 40 дни.
„Прекомерното ядене на тежки храни, които дълго време са отсъствали от менюто, е истински стрес за организма“, обясни пред „Труд“ специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

„Приемът на комбинация от различни по вид храни натоварва цялата храносмилателна система – стомаха, червата, панкреаса, жлъчката и черния дроб. Това е така, тъй като за всеки вид храна, която приемаме, тялото ни произвежда различен ензим, който да я разгради“, посочи Байкова.
Тя предупреди, че е реална опасността да се отключат болезнени възпаления и дори гастрити или язви. Освен това комбинацията на големи количества разнообразни храни и алкохол може да наруши правилната функция на всички органи в тялото.

„Дори традиционната баница или сладки съдържат мляко, масло, яйца, захар и бяло брашно – всичко това накуп натоварва организма. Отделно консумираме тежки меса и свръхсолени туршии. Преяждането с мазни храни пък води до високо кръвно и дори хипертонични кризи, предупреди още проф. Байкова.

Проф. Донка Байкова съветва:
Поне 30 минути почивка между различни видове храни

Проф. Байкова съветва постилите да включат поетапно животински храни в менюто си.
За да не претоварваме организма с отрупаните и разнообразни празнични трапези, е добре да консумираме различни типове храни поне през 30 минути, съветва проф. Донка Байкова.

“Ако например хапвате туршия, след това месо, след това някакъв десерт, между тях трябва да има период на почивка, минимум 30 минути, за да не се затрудни прекалено храносмилателната система”, обясни специалистът.
Тя съветва домакините да отсервират дадено ястие, след като донесат следващото, а не всички да остават на масата, защото така ще се изкушаваме да хапнем от всичко.

Хората, които са спазвали коледните пости, трябва поетапно да включват различни видове животински храни в менюто си. Именно за тях рискът от възпаления и болки е най-голям.

“Ако на закуска ядете млечен продукт, на обяд може да хапнете месо или яйца, но трите не бива да се приемат наведнъж”, обясни диетологът.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Bılgarınıt e polugladen,zatova nyama nujda ot sıveti na dietylozi

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.