Приветстват напредъка по Глобалната стратегия на ЕС за външна политика и сигурност

Изпълнението на Глобалната стратегия на ЕС за външна политика и сигурност, Източното партньорство и ситуацията в Африканския рог бяха основните теми в заседанието на Съвет „Външни работи“, което се проведе днес в Брюксел. България бе представена от вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Министрите приветстваха постигнатия напредък в изпълнението на Глобалната стратегия и потвърдиха волята за засилване на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната, съобщава министерство на външните работи.

Подкрепяме усилията за заздравяване на европейската сигурност и отбрана чрез по-ефективно използване на съществуващите инструменти, включително чрез изграждането на Постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната, заяви в изказването си министър Екатерина Захариева. Критериите за участие в това сътрудничество трябва да бъдат достатъчно гъвкави, като отчитат способностите и сравнителните предимства на отделните държави-членки, подчерта тя. Захариева увери колегите си, че като страна, която предстои да поеме ротационното председателство на ЕС, България ще продължи да работи активно за изпълнението на поставените общи цели.

Първите дипломати на ЕС обсъдиха подготовката на министерската среща със страните от Източното партньорство на 19 юни и срещата на върха през ноември 2017 г. в Брюксел. Потвърдено бе желанието за по-нататъшно развитие на отношенията с всички страни, като те сами определят нивото на амбиция и целите, които си поставят в отношенията с ЕС. Източните партньори трябва да продължат да работят за пълното изпълнение на одобрените на срещата на върха в Рига четири ключови приоритета.

Съветът обсъди актуалните политически развития и предизвикателствата пред сигурността в Африканския рог. Сериозна загриженост буди и тежката хуманитарна ситуация в някои от страните в региона. Министрите проведоха дискусия относно развитието на отношенията ЕС-Африка и подготовката на срещата на върха през ноември 2017 г., чиято централна тема ще бъде младежта. Общо бе мнението, че форумът предоставя добра възможност за засилване на партньорството за справяне с предизвикателствата пред сигурността, миграцията, климатичните промени и др. На отношенията ЕС-Африка бе посветен и работният обяд на първите дипломати с председателя на Африканския съюз Муса Факи Махамат.

"С Борис Джонсън обсъдихме Брекзит, ситуацията в Сирия, Украйна, както и редица въпроси от двустранните отношения. Поканих го на визита у нас и се надявам скоро това да се случи", разкри подробности от срещите си на четири очи Захариева.

Джонсън отбелязал, че още като кмет на Лондон е оценил значимия принос на българските граждани, живеещи в Обединеното кралство, за икономиката и културата. А също и че България оставала привлекателна държава за неговите сънародници както за почивка, така и за инвестиции във ваканционни имоти. Двамата се обединили около мнението, че правата на българските граждани на Острова, придобити до момента, не бива да бъдат нарушавани.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева се е срещнала с Върховния представител за външната политика и политиката на сигурност на Евросъюза Федерика Могерини. Първият ни дипломат е запознала Могерини с подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

"Получих уверение, че Европейската служба за външно действие ще работи в тясно сътрудничество с българските институции по време на председателството", заяви Захариева.

"Обсъдихме актуални въпроси от международния дневен ред и говорихме за ситуацията в Украйна и в Република Македония. С Могерини бяхме единодушни, че Европейският съюз трябва да бъде единен в посланията си към всички политически фактори в Скопие за преодоляване на политическата криза в съгласие с действащата конституционна процедура", коментира още външният министър.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа