Пригожин с критики към "щастливия дядо", който си мисли, че всичко е наред с военната кампания

Собственикът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин направи днес двусмислен и нецензурен коментар относно тези, които ръководят войната на Русия срещу Украйна, с което рискува да си навлече още повече гнева на Кремъл, съобщи Ройтерс. 

По време на дълга тирада, отнасяща се до липса на муниции за компанията "Вагнер", воюваща в Източна Украйна, Пригожин спомена лице, което той нарече "щастлив дядо", който си е мислел, че всичко е било наред с военната кампания, която в Москва наричат "специална военна операция". 

Пригожин направи коментара във връзка с предходното си изказване относно продължителния отказ на министерството на отбраната да снабди неговите войници със снаряди, необходими за поемането на пълен контрол над град Бахмут, предаде БТА.

"А щастливият дядо си мисли, че е добър. Ако се окаже, че е прав, тогава нека Бог да даде здраве на всички. Но какво ще прави страната, нашите деца и внуци, които са бъдещето на Русия, и как ще можем да спечелим тази война, ако по стечение на обстоятелствата, (тук само спекулирам) се окаже, че този дядо е абсолютен тъпанар?" 

Не е ясна самоличността на дядото, който Пригожин споменава достатъчно двусмислено, за да се появят спекулации, че става въпрос за Владимир Путин. 

Собственикът на "Вагнер" и преди е изразявал презрението си към министъра на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу, и към началника на Генералния щаб на въоръжените сили Валерий Герасимов, но избягва лични критики към руския президент. 

Анализатори смятат, че внезапните изблици на Пригожин през последните дни - той обяви, че силите му ще се оттеглят от Бахмут поради проблеми с доставките на муниции, след което каза, че те ще останат, а по-късно отново намекна, че те може да напуснат - приличат на опит да се отклони вниманието от обвиненията за липса на бърза победа на бойното поле в този украински град. 

Днес Пригожин разкри също, че му е било казано, че ако той и войниците му напуснат позициите си в град Бахмут, ще бъдат считани за предатели.

"Вчера дойде военно нареждане, в което ясно се заявява, че ако напуснем нашите позиции (в Бахмут), това ще се счита за предателство към Родината. Това беше съобщението до нас", каза Пригожин. 

Но ако няма боеприпаси ние ще напуснем нашите позиции и ние ще бъдем тези, които ще питат кой всъщност е предател на родината. Очевидно този (предателят на родината) е човекът, който е подписал заповедта за доставка на твърде малко муниции", каза още Пригожин. 

Той каза, че войските му ще останат в Бахмут и ще продължават да настояват да получат муниции "още няколко дни". 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции