Приемният център Бусманци прелива от нелегални преселници

Приемният център за прием за бежанци край София Бусманци прелива от мигранти. При капацитет от 300 в момента там са настанени 600 нелегални мигранти, предаде БГНЕС.

От началото на годината само през този приемен център са преминали над 24 000 души, повечето от тях са нелегални мигранти от Афганистан, Пакистан и Ирак. От време на време идват и по цели сирийски семейства, но повечето от тях не се задържат дълго време.

Бусманци се намира край София и се води като Специален дом за временно настаняване на чужденци към Дирекция „Миграция“ на МВР. Съгласно закона там се настаняват само чужденци, които са пребивавали незаконно в България и на които е издадена заповед за депортиране или заповед за експулсиране.

След краткото затишие в началото на месец декември, за периода от 9 до 15 декември от МВР отново отчетоха засилване на мигрантския натиск. Установените мигранти за периода са 226, от които 163-ма са заловени във вътрешността на страната, 33 при опит да влязат на наша територия, а 30 при опит да я напуснат.

Общият брой на задържаните мигранти от началото на 2016 г. достига вече 18 659 души. Това е доста по-малко в сравнение с рекордно установените за цялата 2015 г. мигранти на българска територия, които бяха 31 174 души. Положението в центровете към Държавна агенция за бежанците към момента е нормализирано и заетостта там е спаднала на 80%. От 5490 места са заети 4379.

Запълването на центровете от “затворен тип”, които са към “Миграция” на МВР обаче е 125%, т.е. при капацитет за 1200, приведените в тях мигранти за 1498. На външни адреси са настанени 503 мигранти.

/БГНЕС/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България