Приеха на косъм електронна система за завачниците в Сливен

Снимка: Архив

В  Сливен ще бъде въведена електронна система за записване на децата в яслите, градините и подготвителните групи – решиха общинските съветници.  Родителите ще попълват и подават необходимите документи по електронен път.

Това може да става и в детските заведения на място, за да бъдат улеснени семействата, които нямат домашен интернет или  компютърна техника – обясниха от администрацията. Всяко дете ще може да кандидатства за прием в 6 заведения – гласи новата Наредба за записването и отписването в обществените детски заведения. Наредбата  обаче мина на косъм при гласуването в местния парламент, тъй като критериите за класирането не бяха уточнени.

Според новия нормативен акт, правилата трябва да бъдат определени от общинския отдел за образование до 30 ноември, а до 20 декември на календарната година кметът на Сливен трябва да ги утвърди.  Опозицията от БСП настоя критериите да бъдат изрично посочени в самата наредба, с което ще бъдат предотвратени корупционни практики и натиск.  При гласуването наредбата не бе приета. Представител на управляващата ГЕРБ в общинския съвет светкавично поиска повторно гласуване и текстът бе приет само с 1 глас преднина.

Засега е ясно, че среднощните опашки, които винаги се образуват при записването на децата в две-три елитни забавачници в центъра на града, вероятно ще отпаднат. Въпросите за критериите остават.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони