Приеха на първо четене проектобюджета на НЗОК за 2019 г.

Снимка: Архив

Парламентарните комисии по здравеопазване и бюджет и финанси приеха на първо четене проектобюджета на НЗОК за 2019 година. „За“ гласуваха 11 народни представители от бюджетна комисия, а 8 бяха „против“. От здравна комисия 13 депутати бяха „за“, а 8 „против“.

От Асоциацията на индустриалния капитал посочиха, че съзират в законопроекта воля за реформи, увеличаване на контрола и подобряване на качеството на здравеопазването. От Лекарския съюз изразиха принципна удовлетвореност от повишението на средствата в сектора. „Трябва да се елиминира възможността средствата по отделни пера да се прехвърлят към други с решение на Надзорния съвет. Това изкривява бюджета. Настояваме и за реален договорен процес“, заяви председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров. Българският зъболекарски съюз приветства увеличението на средствата за НЗОК за 2019 година.

Българският фармацевтичен съюз определиха проектобюджета като балансиран и изразиха подкрепата си за приемането му. От Националната пациентска организация са против проектобюджета за следващата година. Председателят д-р Станимир Хасърджиев заяви: „Правят се промени в множество закони, без необходимото обществено обсъждане, в последния момент, заинтересованите страни не знаят достатъчно“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика