Признаването на българско малцинство в Албания е голям пробив, заяви Емил Радев

Признаването на българско малцинство в Албания е голям пробив, постигнат със съвместни усилия на евродепутати, външно министерство, премиера Борисов, учени от БАН. Това заяви пред БНТ евродепутатът от ЕНП Емил Радев.

Съвместните ни усилия, имаше писма до Албания, МВнР предприе редица стъпки, както и личният телефонен разговор на премиера Борисов с албанския му колега Еди Рама, доведоха до успешното завършване на въпроса, коментира Радев и похвали българите в Албания, които в рамките на броени дни са помогнали с подписка от над 3000 души.

По думите му при бъдещо преброяване ще стане ясно колко точно са нашите сънародници в албанската държава. Приоритет на нашето председателство са Западните Балкани, а там Албания играе важна роля. Доскоро съществуваше омраза, с малки крачки напрежението ще се потуши напълно.

Емил Радев каза още, че по отношение на Шенген сме постигнали сериозен напредък с включването на България в Шенгенската визова информационна система. Това значи, че престоят на чужденци от трети страни ще се смята за престой в Шенгенското пространство и вече имаме пасивен достъп до системата. След изборите в Германия и Австрия на България и Румъния ще се погледне реалистично за пълноправно членство в Шенген, каза евродепутатът.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България