Признават за стаж 60 дни неплатен отпуск

Признаването на 60 дни неплатен отпуск за стаж ще гарантира правата на работниците, твърдят от ГЕРБ.

От ГЕРБ внесоха промени в КСО

Пенсиите да се увеличат от 1 януари, а не от юли, предлага депутатът Хасан Адемов

Искат 420 лв. майчински

Неплатеният отпуск до 60 дни, ползван през 2021 г., да се признава за трудов стаж при пенсиониране. Такава промяна през Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване внесоха депутати от ГЕРБ преди второто му гласуване в НС. Мотивите са, че мерките за борба с коронавируса ще продължат и през следващата година и така ще се гарантират правата на работниците.

Друго предложение на ГЕРБ касае ранните пенсионери, които получават намалена пенсия от НОИ, заради участието им във втория стълб. Предлага се техните пенсии да бъдат преизчислени от 1 септември 2021 г. Това засяга както военни, полицаи и инвалиди, които вече са пенсионери, но все още не получават втората си пенсия, защото не са навършили изискваната възраст.

Промени в КСО предлага и председателят на социалната комисия в НС Хасан Адемов. Те предвиждат пенсиите, отпуснати до 31 декември тази година, да се преизчислят от 1 януари 2021 г., а не от 1 юли. Друго предложение е коефициентът за всяка година стаж, при изчисляване на пенсията, да се увеличи от 1,2 на 1,3. Записано е още, обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да стане 420 лева от догодина, а не 380 лв., както е предвидено това в бюджета.

От БСП пък предлагат право на социална пенсия да имат хората над 70 години, чийто доход е под гарантирания минимален за страната през последните 12 месеца. Сега изискването е такъв доход да доказват и членовете на семейството.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари