Признание за японски художници

2. Н. пр. Сусуму Уеда – временно управляващ посолството на Япония в България, и художникът Петър Бояджиев

На завършилия Международен конкурс „Минипринт – 2017” най-много награди получиха японските графици. Това стана известно на 4 юли 2017 г. в галерия „Пентименто” (София). Събитието беше уважено от Н. пр. Сусуму Уеда – временно управляващ посолството на Япония в България.

Проектът „Минипринт” е дело на българския художник Петър Бояджиев (Канада) и се проведе за пети път от 1 до 30 юни в Градската галерия на Казанлък. Тази година в конкурса се включиха над 400 художника. От тях, след селекция, 330 творби от 112 графици от 39 държави бяха представени в Казанлък: „Нашата идея беше да се покажат всички възможни експликации в малката графика, които са актуални в света – да представим не само техниката (класическа и експериментална), а визуалната култура на различните народи, нещо типично за естетиката и начина им на културна комуникация. За нас е чест участието на всички тези артисти” – каза Петър Бояджиев на откриването на изложбата в София, където бяха пренесени над сто творби от експозицията в Казанлък.

За значимостта на този артпроект и за все по-голямата популярност на принтовете като форма на късове изкуство говори д-р Райна Дамяни: „Това, което зрителят вижда тук, демонстрира огромно разнообразие в жанра на малката графика – класически щрих, дигитални структури, миниатюри, кавалетни форми. Тази изложба е световна, защото в нея участват значими имена – популярни главно зад океана. Този минипринт впечатлява с внушението си, с усещането, че виждаме истински материално-духовни бижута. Добре би било тази изложба да гостува и в Пловдив, защото програмата на Европейска столица на културата ще се обогати с нейните послания.”

В раздел „Класическа техника” първа награда получи Куоки Тсуритани (Япония). С почетни грамоти бяха удостоени: Таканори Иуасе (Япония), Китано Тошими (Япония), Микио Уатанабе (Франция). В раздел „Дигитална и експериментална техника” първа награда получи Рене Шевалие (Канада), а почетни грамоти – Кели Нелсън (САЩ), Хиро Оми Такючи (Япония), Лара Ваиенти (Италия).

Изложбата може да бъде видяна в галерия „Пентименто” до 15 юли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура