Признаха за забавяне при въвеждането на електронните гривни

Цецка Цачева обеща да обяви обществената поръчка за доставката им до дни

Въвеждането на електронните гривни, които да проследяват движението на предсрочно освободени осъдени лица се е забавило, признаха от правосъдното министерство. Министър Цецка Цачева обеща обществената поръчка за изработването и доставката им да стартира до дни, най-късно в началото на идната седмица.

Темата за електронните гривни стана актуална, след като стана ясно, че – с решение на Софийския градски съд, двама от групата за отвличания "Наглите" са на път предсрочно да излязат на свобода. Според министър Цачева необходимо е при такива искания да се прави преценка и на това – постигната ли е целта на наложеното наказание.

В отговор на негативната реакция, последвала решението на СГС да пусне предсрочно от затвора двама от групата за отвличания "Наглите" правосъдното министерство ще се разпореди да бъдат дадени указания и на затворническите власти при искания за предсрочно условно освобождаване да формират позицията си, отчитайки тежестта на извършеното от осъдените престъпление и обществения интерес. Ще се ускори и бавещия се повече от две години процес на въвеждане на електронните гривни, които ще се ползват и за контрол на мярката "домашен арест".

Решението на СГС не е окончателно, защото е протестирано пред САС. Днес в отговор на въпрос не е ли намеса в работата на съдебната власт вчерашният ѝ коментар, че очаква апелативните съдии да постановят акт, съобразен с обществените очаквания, министър Цачева уточни: "Аз, като гражданка, много бих искала, но не мога да го заявя като министър, защото не мога да взимам отношение към работата на независимата съдебна система. Мисля, че най-малко аз бих могла да бъда укорена в намеса в чужди компетентности и работа на други власти".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България