Приключения, вълшебства, съкровища

Една млада писателка (актриса, певица и художничка) направи своя дебют в литературата за деца. Жени Лечева, вдъхновена от своя съпруг – музиканта Иван Лечев, и от своя малък син Константин – написа интригуващата книга за деца „Тайният ключ или приключенията на Тит и Ярмина” (изд. „Захарий Стоянов”, 2018).

Премиерата на изящното томче с авторски илюстрации събра на 9 декември над 100 деца и възрастни в Книжен център „Гринуич” в София. Авторката, която е част от трупата на Малък градски театър „Зад канала”, въведе публиката в сюжета с една забавна сцена от текста. Партнираше ѝ с друг откъс актрисата Весела Бабинова. Драматургът Юрий Дачев влезе в ролята на литературен критик, импровизирайки „сериозния” стил в това амплоа: „В днешното време има всякакви приказки. Сигурно не съм единственият, който копнее за вълшебен свят. Тази история е близка до класическите – тук има всичко, за което ние жадуваме: ухае на Коледни сладки и шоколад, двамата приказни герои потъват в една поредица от чудесни приключения. Жени Лечева е сладкодумен разказвач! Това е една книга, която сродява различните разбирания за приказното. Пътеката на доброто ни води от първата до последната страница. Героите носят в сърцата си ключ, който ние никога не би трябвало да забравяме. Между кориците на тази книга има истински театър. Дано видим сюжета и на сцена!”.

Присъстващите деца прегръщаха и се снимаха с куклите-герои Тит и Ярмила.

Издателят Иван Гранитски прибави акцент в кукленото шоу с думите: „Тук се разиграва модерен театър, това не е класическа премиера на книга... Жени е едно от доказателствата, че когато човек е талантлив, той е такъв във всичко! Нейните илюстрации се характеризират с естественост и лъчезарност. Те внушават благородство, доброта... Това е една много добра книга!”

На пръв поглед всички в този приказен роман са ни познати – елфи, джуджета, елени, разбойници. Кой обаче притежава ключа да нарича вълшебствата и те да се сбъдват? Това е малкият Константин. „Тайният ключ или приключенията на Тит и Ярмина” повежда децата по пътя на мечтите и тяхното сбъдване, това е роман за любовта, истинското приятелство, за магията на чудесата, които могат да ни следват не само в приказките, но и в реалния живот.

Докато децата разгръщаха този нов за тях безценен дар, Иван Лечев омайваше възрастните с чаша вино. Ето как пред Коледа малките читатели ще бъдат зарадвани с един стойностен подарък. Стига възрастните да не са забравили какво са обичали някога.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура