Приключи Осмото издание на Националния фестивал „Фолклорен извор“ в с. Царевец

Приключи Осмото издание на Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ в свищовското село Царевец. Последната, заключителна вечер на фестивала беше най-вълнуваща за всички участници и публиката, които с трепет очакваха да разберат имената на най-достойно представилите се през четирите конкурсни дни. Всяка година фестивалът бива закрит с концерт на популярни изпълнители, а тази година концертите в последната вечер бяха два.

Веднага след приключване на конкурсната програма, на сцената на летния театър участие взеха два чуждестранни състава от Коста Рика и Русия. Тези концерти са извън конкурсната програма и имат за цел да запознаят публиката с фолклора на други народи и да обогатят фестивалната програма. Това не е първото международно присъствие на фестивала, а участието на групите тази година е със съдействието на Националната секция на CIOFF България, на която фестивалът е член.

Фолклорен ансамбъл „La Coyolera“, Коста Рика е основан през 2010 г., с цел опазване на социалния, езиковия и културния фолклор на Коста Рика. Участниците в състава са от различни части на страната и се развиват професионално по музика, танци, театър и други дисциплини.car-zak-2

Националният фолклорен ансамбъл „Калинка“ е един от най-известните ансамбли на Русия. Създаден е през 1975 г. и има 35 члена. Ансамбъл „Калинка“ е лауреат и дипломат на различни национални и международни фолклорни фестивали. Участва в международни фолклорни фестивали в Германия, Франция, Италия, България, Чехия, Гърция, Полша, Румъния, Турция и други страни.

След незабравимите преживявания с двата международни ансамбъла, на откритата сцена пред сградата на Кметство Царевец започна гала-вечерта по награждаване на участниците. Обичаните от всички, водещите Вера и Росен, обявиха специалните награди, които бяха тържествено връчени на техните носители.

Председателят на "Фолклорен извор" Генчо Генчев изрази искрена благодарност към квалитетното жури, което с присъствието си несъмнено допринася за престижа на фестивала. Той не пропусна да благодари на кмета на село Царевец Марин Любенов, както и на всички партньори и спомоществователи, които подкрепиха „Фолклорен извор“. В благодарствените си слова, Генчо Генчев специално се обърна към председателя на ППОК Изгрев 93 – село Царевец Ганчо Ламбев, който от създаването на фолклорния фестивал прегръща идеята и до днес продължава да е основен спонсор на фестивала. Благодарение на спомоществователите и тази година имаше много допълнителни парични и предметни награди. Изобилието от талантливи изпълнители затрудни и представителите на Министерството на културата, които тази година решиха да връчат три награди на изключително талантливи участници.

Специалните награди и статуетките Гласът на фестивала, Лауреат и Приз тази година отидоха при: Теодора Славова от гр. Варна, която със своя уникален глас заслужено получи статуетката „Гласът на Фолклорен извор“; Момичетата от дует „Горица“ при НМУ „Любомир Пипков“, София бяха наградени с престижната награда „Лауреат“; а представителката на НЧ „Христо Смирненски-1926“, с. Здравец, обл. Варна, с особена радост и вълнение прие статуетката „Приз на фестивала“.

Всички призьори от дванадесетте категории, както и наградените с поощрителни награди, ще бъдат обявени, до няколко дни, на официалния сайт на НФФ „Фолклорен извор“ - https://folklorenizvor.com , а наградите ще бъдат изпратени до адреса на участниците по удобен за тях начин.

Осмото издание на НФФ „Фолклорен извор“ завърши с концерт от фолклорни песни на популярната и талантлива певица Нелина. Определена като „жената-глас“, при това съвсем основателно, тя притежава драматичен сопран, приятен и плътен, с изключителна, овладяна мощ. В репертоара си Нелина има всичко, защото тя е сред певиците, които са способни да пеят всичко. Тя изпълнява попфолк, български народни песни, сръбски, гръцки, естрада, и др. Името на един от нейните фолклорни албуми е като на фестивала – „Фолклорен извор“. След незабравимите преживявания с Гуна Иванова, Николина Чакардъкова, Илия Луков, Берковската духова музика, Ива и Велислава Костадинови, орк. „Канарите“, орк. „Орфей“ и „Конушенския народен оркестър“, тази година финалния акорд на „Фолклорен извор“ 2018 направи Нелина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България