Приключи скандално разследване срещу бивш болничен шеф

Приключило е разследване, което продължи 3 г срещу бившият директор на областната болница във Велико Търново д-р Людмил Гецов. Досъдебното производство за поръчка и инплантиране на пациенти на титаниеви импланти от Словения е приключило с мнение, че няма данни за извършено престъпление. Това означава, че казусът вероятно ще бъде прекратен от Районната прокуратура в старата столица. За това се заговори в четвъртък  във Велико Търново. Репортер на „Труд” потърси за коментар държавни обвинители, които обаче се оказаха до един в отпуск.

„Наблюдаващият прокурор е в отпуск и в понеделник ще е на работа. Той обаче нито е прекратявал случая, нито е повдигал обвинение. Ще решава казуса като се върне на работа”, обясни районният прокурор на старата столица Тихомир Шабов.

Преди близо два месеца се разбра, че е пристигнала поискана от държавното обвинение и дълго чакана съдебна поръчка от Словения, която трябваше да каже дали д-р Людмил Гецов в качеството си на директор на МОБАЛ, която управлява до октомври 2013 г., е поръчвал титаниеви импланти оттам и колко струват. Прокуратурата във Велико Търново поиска помощ от европейската съдебна мрежа преди повече от година след разкритията на Недка Стоянова от Севлиево. Тя чака от години истината да бъде разкрита след като се оплака публично, че е станала жертва на опасната измама. Жената разказа преди време как е дала на д-р Людмил Гецов от Велико Търново на ръка 4000 лева, за да й постави гръбначна титаниева стабилизация. Гръцки рентгенолози по-късно открили, че бившият шеф на болницата от старата столица е поставил на Недка Стоянова обикновена стоманена, а пациентката платила за титаниева.

Две години прокуратурата във Велико Търново чака отговор от Словения дали производителят е изпращал титаниеви импланти, или д-р Гецов е поставял стоманени, но е вземал пари за скъпите консумативи.

Наскоро е получен официален отговор от Словения, но прокуратурата в старата столица упорито отказва да обяви какво е становището на чуждестранните производителите.

Случаят, който предизвика сагата е от 2007 г., а разследването започна 6 г. по-късно. Четирима прокурори си направиха отвод и отказаха да водят разнищването на медицинския скандален казус заради различни лични контакти с неврохирурга.

В крайна сметка делото пое прокурор Цанко Ганчев, който обаче отказва да говори с журналисти. Подобна измама се разследва и при още два случая с пациенти на д-р Людмил Гецов. На проверка бе подложено лечението на 63-годишния Несип Несипов и на Веселин Делчев от болярския град. Бившият тенекеджия Несип Несипов лежи неподвижен и не може да говори повече от 5 години. После получава мозъчен удар, който го срива окончателно. За импланта приятели събрали 2000 лева, но явно нещо след операцията се объркало. Инсултът пък довършил Несип. Засега установен виновник за това, че е прикован на легло няма. Има само виновно длъжностно лице или лица в бели престилки, които са причинили имотна вреда от 11 400 лева през 2007 – 2010 г. на трима пациенти. Освен Несип другите двама са Недка Стоянова и Веселин Делчев.

Междувременно срещу д-р Людмил Гецов от периода като болничен шеф вървят още няколко прокурорски проверки. Разследванията са за нарушения по обществени поръчки за скъпа медицинска апаратура. В единия случай бившият директор наел модерен инструментариум от дружество, регистрирано на неговия адрес в Лясковец, като наемът за 36 месеца бил 740 344 лв., а закупуването на нови апарати щяло да излезе 570 000 лв. на болницата. За целия срок на договора суматавъзлиза на 1,8 млн.лв във вид на наеми за 6 години. Втората поръчка е от 5 март 2013 г. При нея великотърновската болница е възложила ремонт за 259 645 лв. на русенско дружество, чийто управител преди това бил назначен от д-р Людмил Гецов като заместник изпълнителен директор на болницата с работно време от 2 часа на ден.

Извършен през миналата година финансов одит пък констатира близо 100 000 лв. вреди, а документите бяха дадени на прокуратурата. Засега единственото развитие са граждански дела между новото ръководство на МОБАЛ и д-р Гецов по обжалване на наказателни постановления. Болницата заведе дела за над 80 000 лева наложени глоби при проверките от времето на предишния началник. Настоящото ръководство на здравното заведение спечели почти всички и си извади изпълнителни листове за събиране на парите от д-р Людмил Гецов.

Репортер на "Труд" потърси ексболничният директор, но той не отговаряше на телефона си.

Коментари

Задължително поле