Примката около врата на Джо Байдън се затяга: Нанси Пелоси е на мнение, че той ще унищожи шансовете на демократите

The White House

Натискът върху Джо Байдън да се оттегли продължава. Напрежението нарасна, след като президентът на САЩ беше диагностициран с COVID, което наложи за бъдат отменени част от планираните му събития. Сега той ще се самоизолира в дома си в Делауеър.

Адам Шиф, влиятелният представител на САЩ от Калифорния, каза публично, че Байдън трябва да се оттегли, превръщайки се в най-известния законодател досега, който го прави открито.

След това ABC News съобщи, че Чък Шумър, лидерът на мнозинството в Сената и най-високопоставеният демократ в Конгреса, е казал на Байдън на среща в събота, че би било по-добре за страната и Демократическата партия, ако президентът прекрати кампанията си за преизбиране.

Въпреки това, говорител на Шумър заяви, че това са „празни спекулации“.

„Освен ако източникът на ABC не е сенатор Чък Шумър или президентът Джо Байдън, това са празни спекулации“, каза говорителят. „Лидерът Шумър предаде възгледите на своята група директно на президента Байдън в събота.“

По-късно в сряда втори материал от CNN разкри, че бившият председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси е казала на Байдън, че социологическите проучвания показват, че той не може да победи Тръмп и това ще унищожи шансовете на демократите в Камарата на представителите този ноември. И говорителят на Пелоси отрече това да се е случило, заявявайки, че двамата дори не са разговаряли. 

Също в сряда следобед Дейвид Акселрод, бивш старши съветник на Барак Обама като президент, увеличи постоянната си кампания за натиск върху Байдън, като предупреди, че президентът не е направил достатъчно, за да облекчи загрижеността на избирателите относно възрастта си след злополучния дебат през миналия месец.

„Отдавна казах, че това по никакъв начин не е коментар за неговия рекорд, който според мен ще бъде почитан повече от историята, отколкото от избирателите в момента, но е много трудно да се направи така, че някой да бъде избран за президент на Съединените щати на 82-годишна възраст, не по политически причини, а по актюерски причини“, каза Акселрод пред The Guardian в Милуоки.

След като вече раздразни Байдън с критики за кандидатурата му за преизбиране, Акселрод продължи атаката на събитие в кулоарите на националния конгрес на републиканците, където се очаква Тръмп да получи официалната партийна номинация в четвъртък.

Запитан дали смята, че Байдън може да оцелее като предполагаем кандидат на демократите, главният стратег за президентските кампании на Обама през 2008 г. и 2012 г. отговори: „Това е изцяло в негови ръце“.

Неговите коментари и коментарите на Шиф последваха тези на „виден стратег“, който беше подтикнат да каже за вътрешния бунт срещу кандидатурата на Байдън за преизбиране: „Всичко свърши“, в знак на това колко силно разделени са позициите на партията. Стратегът говори анонимно пред The Hill.

На пресконференция в Милуоки Тим Уолц, губернатор на Минесота и партиен гранд, каза, че кандидатурата на Байдън ще бъде потвърдена чрез виртуално гласуване между 1 и 7 август, преди конвенцията в Чикаго.

Валц каза пред репортери: „Трябва да свършим тези неща. Трябва да направим поименната проверка. Но това няма да се случи преди 1 август."

Дебатът относно възрастта и когнитивната годност на Байдън вероятно ще предизвика още по-лоши обществени разцепления.

В сряда сутринта, когато ново проучване на ABC-Norc установи, че почти две трети от демократите казват, че Байдън трябва да се оттегли, блогърът Нейт Силвър публикува видео от реч в Лас Вегас предната вечер, в която 81-годишният  президент сякаш се мъчеше.

Силвър каза: „Толкова е странно да преживея този реален момент „Императорът няма дрехи“. Той очевидно не трябва да бъде президент още четири години. Всеки знае това.”


Шиф последва съобщенията, че е прогнозирал тежки загуби на демократите при Байдън, като коментира публично въпроса.

Байдън „е един от най-значимите президенти в историята на нашата нация“, но е време „да предаде факела“, каза Шиф, сега кандидат на демократите за Сената на САЩ, пред Los Angeles Times.

„Второ президентство на Тръмп ще подкопае самата основа на нашата демокрация и имам сериозни опасения дали президентът може да победи Доналд Тръмп през ноември.“

Байдън настоява, че е готов за работата, като каза на интервюиращ, че ще бъде номинацията за президент на демократите, „освен ако не бъда блъснат от влак“.

Говорителят на Белия дом Андрю Бейтс каза в изявление в сряда: „Президентът каза и на двамата лидери, че е кандидатът на партията, че планира да спечели и очаква с нетърпение да работи и с двамата, за да изпълни своята 100-дневна програма за подпомагане на работещите семейства .”

Силвър също така каза, че това „невероятно разкрива кои хора са готови да лъжат“ относно възрастта на Байдън и проблема, пред който е изправена неговата партия.

Това беше препратка към публичния спор на Силвър във вторник с Хайме Харисън, председател на Националния комитет на Демократическата партия, относно плановете за потвърждаване на номинацията на Байдън преди конгреса, официално свързан с несигурността относно изборния закон в Охайо и крайния срок за включване на бюлетините.

Харисън написа: „Обичам ви всички, но що се отнася до избирателния закон и достъпа до бюлетини, аз се доверявам на нашия правен екип, който изкарва прехраната си, разбирайки тези закони и процеси, а не на анкетьора, който ни обеща червената вълна. #ClassDismissed.“

Той имаше предвид прогнозите, че междинните избори през 2022 г. ще доведат до това републиканците да си върнат Сената и да засилят властта си върху Камарата, което не се случи.

Силвър отговори: „Джейм, аз не съм социолог и не обещах червена вълна. Данните са тук. Действителните експерти прецениха и казаха, че разпространявате дезинформация. Вероятно трябва да спреш да лъжеш.

„Вие и Белият дом ръководихте цялата кампания на предпоставката, че можете да си проправите глупости през нещата. Достатъчно рано е, за да не бъдете неспасяеми, но вие поставихте демократите в невероятно трудна позиция. Стига с BS.

Силвър също обвини Харисън и Националния комитет на Демократическата партия в „откровена лъжа“ за необходимостта от утвърждаване на Байдън преди конгреса, добавяйки: „Добрата новина е, че ще има много последствия, ако прокарат номинацията на Байдън и той загуби. ”

Харисън каза: „Нейт… можеш да ме наричаш много неща, но лъжец определено не е едно от тях. Знам, че МИСЛИШ, че знаеш всичко, но класът вече наистина е в сесия. Издърпайте си стол."

След това той предложи обяснение на плана за ранно потвърждение в светлината на събитията в Охайо. Силвър каза, че се „опитва да привлече хората въз основа на технически причини“.

На друго място държавният секретар на Охайо каза, че проблемът със закона за изборите е „разрешен“, добавяйки, че демократите „знаят това и трябва да спрат да се опитват да хвърлят изкупителна жертва в Охайо за нефункционирането на собствената си партия“.

На фона на всичко това Рон Клейн влезе в чата.

Бившият началник на кабинета на Белия дом, който остава близък до Байдън и кампанията му, публикува прогноза FiveThirtyEight за победа на Байдън в електоралната колегия и каза: „Но аз мислех, че той „няма път“ според донорите и избраните следват донорите? ”

Клайн добави: „Въз основа на работата си в две кампании срещу Тръмп, аз съм непроменен в мнението си, че Джо Байдън е уникално способен да го победи – това е моето интуитивно мнение, базирано на опит.“

Силвър каза: „Бихте казали това, независимо дали наистина вярвате или не. Елате в подкаста на Рон и ще видим колко умствена гимнастика си готов да направиш, за да защитиш тази позиция.“

Клайн, добави Силвър, беше „единственият човек в кампанията, който може да е достатъчно умен, за да знае, че говори глупости и ще напише мемоари след пет години, казвайки, че вътрешният кръг на Байдън е непоправим и той е трябвало да окаже най-голямата помощ, която можеше на Байдън при тези обстоятелства".

Също така в социалните медии Саймън Розенберг, социолог и стратег, който правилно каза, че няма да има „червена вълна“ през 2022 г., отправи призив за здрав разум, публикувайки в X, отчасти: „Колеги демократи, всеки момент, когато атакувате други демократи, вие помагате на Тръмп да спечели. Спрете."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка