На 24 август 2019 да почерпят

„Лудогорец“ втори по шутове в Лига Европа

Г-7 в очакване на нов трус от Тръмп Срещата на най-развитите икономики започва утре

Шест членки на ЕС приемат 356 мигранти от кораб до Малта

Космическа сянка тегне над местните избори Ретроградният Меркурий залага капан, сочи прогнозата на астролога Светлана Тилкова - Алена

Пожар избухна на ферибот в Индонезия, трима загинаха

Ердоган се чул по телефона с Путин, ще посети Русия на 27 август

Бразилия няма пари да се справи с пожарите в Амазония

Бурак Дениз остана на сухо

Авантаджии с палатки превзеха плажа на Крапец Румънци отдават незаконно каравани под наем на пясъка, български “еколози” ползват гората за тоалетна

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Китай с нови мита за внос на американски стоки, Тръмп обеща отговор

Борис Джонсън: Ще връщаме обратно мигранти, които прекосяват Ламанша незаконно

Голям пожар гори до село Бегово Засега няма опасност за населението

Крадците на данни от НАП опитвали да заметат следите си Файл, изтрит от Кристиян, напълно идентичен с получен в редакцията на “Капитал”

Принуждават осиновителите да се разкрият пред детето (обзор)

„Осиновителите информират осиновения за осиновяването на възможно най-ниска възраст, по подходящ начин и в зависимост от индивидуалните му особености.“ Това е записано в промените на Семейния кодекс, които бяха представени от министрите на правосъдието и на социалната политика Екатерина Захариева и Зорница Русинова.

Според Захариева по-безболезнено било родителите сами да признаят, за да не се появи някой „доброжелател“ точно в тийнейджърска възраст, който да сюрпризира детето с разкритието, че е взето. В закона не е записано нито какво се разбира под „възможно най-ниска възраст“, нито са предвидени санкции за семейства, които решат да не съобщят истината на хлапетата си.

Промените предвиждат тайната на осиновяването да пада по строго разписан регламент, когато има здравословни причини за това. „Биологичните родители трябвало да бъдат спокойни, защото без тяхно съгласие няма да бъде разкривана тайната на осиновяването. За целта ще има сформиран Съвет по разкриване тайната на осиновяването в правосъдното министерство“, увери Захариева.

Остава възможността отказите за разкриване на произход да се обжалват по съдебен път. В новите текстове е записано, че възрастовата разлика между осиновителите и детето не може да надвишава 50 години, а долната граница трябва да е над 15 години. Отпада възможността да се разсиновява дете.

С промените за първи път ще се даде възможност родителските права да се упражняват и от двамата родители при развод. Предвижда се и затягане на процедурата по припознаване – социалните ще могат да се намесват по-рано и да спират припознаване на дете, когато двойката е без брак.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Добре, но ако биологичните родители вече са починали? Има случаи, когато осиновеното “дете“то е вче възрастен, разбира, че е осиновено доста късно след 40 или 50 г . Тогава какво се прави? Как се питат биол родители, като те вече ги няма или, ако са живи са около 75-85 г и не са много адекватни.. За това положение законът нищо не казва, а има доста такива случаи..

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.