Откриха труп на мъж в напоителен канал край пловдивското село Марково

Министър Димов в Европарламента: В Пирин България не нарушава европейското законодателство

Тома Биков: Ако президентът Радев иска политическа криза, да го заяви ясно

РЗИ: В Добрич за питейни нужди да се ползва само бутилирана вода

Съдът постанови арест за двама изнасилвачи на 59-годишна жена Издирват единия изнасилвач, избягал в чужбина

МОН: В 314 училища в страната не се учи поради висока заболеваемост

14-годишен убиец на бездомник биел възрастни хора без причина Д. Ж. направи признания, но остава в ареста

Кметълът Цонко Цонев мести рок столицата от Каварна във Варна Глен Хюз от "Дийп Пърпъл" забива край морето

Обявяват грипна епидемия и в Софийска област

БСП внася подписи за провеждане на референдум по Истанбулската конвенция

Прокуратурата внесе обвинения срещу шест ръководни лица от „Напоителни системи“

Световната купа по футбол на ФИФА идва в София с Coca-Cola Футболните фенове и любителите на незабравими преживявания могат да станат част от емоцията на световното първенството на 14 февруари

Корнелия Нинова: Президентската двойка изпълни със съдържание институцията

Полицай спасил мъж от наръгване, хванали пияния нападател след сигнал до катаджиите

Финансовият министър на САЩ: Участието на Тръмп в Давос цели насърчаване на международните партньорства

Природният газ поевтинява с до 4%

Природният газ ще поевтинее с до 4% от 1 октомври, прогнозира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на открито обществено обсъждане за цената на синьото гориво през последното тримесечие на годината. Както „Труд“ писа, държавният доставчик „Булгаргаз“ внесе в КЕВР заявление за намаляване на цената на вътрешния пазар със 7,29% и предложи цената на синьото гориво от другия месец да стане 343,22 лева за 1000 кубически метра. Това обаче е стойност, без цена за достъп и пренос през газовата мрежа, акциз и ДДС. Освен това тарифите за газопреносната мрежата и за пренос на газ у нас ще се изчисляват по изцяло нов модел, според точката на вход и изход от газовата мрежа, а прогнозите на държавния оператор „Булгартрансгаз“ са това да увеличи таксите от октомври с между 0,37% и 2,4%.

„Точният процент на намалението все още не може да бъде обявен, защото трябва да се направи съпоставка между по-ниската цена на природния газ с 7,29%, която „Булгартрансгаз“ поиска преди дни, и увеличението на цената на мрежовите услуги“, коментира Иван Иванов. Експерти припомнят, че при увеличение или намаление на цената на природния газ в рамките на 5%, според правилата на КЕВР, не се налага промяна в тарифите на ТЕЦ-овете в страната, т.е. парното и топлата вода за новия зимен сезон ще останат на същите стойности.

Междувременно Европейският парламент прие нови правила за сътрудничество при кризи със снабдяването на газ. Според тях всяка държава от ЕС, която има недостиг, ще може да иска помощ от съседите си като активира механизма на солидарност. Ще има три нива на криза на снабдяването: ранно предупреждение, тревога и извънредна ситуация. Държавите членки могат да обявят всяко едно от тях в Брюксел, а ЕК
ще има право на достъп до всеки договор за доставка на газ от значение за сигурността на снабдяването.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.