Природният газ поевтинява с до 4%

Природният газ ще поевтинее с до 4% от 1 октомври, прогнозира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на открито обществено обсъждане за цената на синьото гориво през последното тримесечие на годината. Както „Труд“ писа, държавният доставчик „Булгаргаз“ внесе в КЕВР заявление за намаляване на цената на вътрешния пазар със 7,29% и предложи цената на синьото гориво от другия месец да стане 343,22 лева за 1000 кубически метра. Това обаче е стойност, без цена за достъп и пренос през газовата мрежа, акциз и ДДС. Освен това тарифите за газопреносната мрежата и за пренос на газ у нас ще се изчисляват по изцяло нов модел, според точката на вход и изход от газовата мрежа, а прогнозите на държавния оператор "Булгартрансгаз" са това да увеличи таксите от октомври с между 0,37% и 2,4%.

„Точният процент на намалението все още не може да бъде обявен, защото трябва да се направи съпоставка между по-ниската цена на природния газ с 7,29%, която „Булгартрансгаз“ поиска преди дни, и увеличението на цената на мрежовите услуги“, коментира Иван Иванов. Експерти припомнят, че при увеличение или намаление на цената на природния газ в рамките на 5%, според правилата на КЕВР, не се налага промяна в тарифите на ТЕЦ-овете в страната, т.е. парното и топлата вода за новия зимен сезон ще останат на същите стойности.

Междувременно Европейският парламент прие нови правила за сътрудничество при кризи със снабдяването на газ. Според тях всяка държава от ЕС, която има недостиг, ще може да иска помощ от съседите си като активира механизма на солидарност. Ще има три нива на криза на снабдяването: ранно предупреждение, тревога и извънредна ситуация. Държавите членки могат да обявят всяко едно от тях в Брюксел, а ЕК

ще има право на достъп до всеки договор за доставка на газ от значение за сигурността на снабдяването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес