Природозащитници: Жирафите може да изчезнат като вид

Има голяма опасност жирафите да изчезнат като животински вид. Числеността им е спаднала с 40% през последните три десетилетия, предупреди Международният съюз за защита на природата (МСЗП).

Най-високият сухоземен бозайник е включен в Червения списък на организацията със степен “уязвим вид”, съобщи МСЗП на конференция на ООН за биоразнообразието.

Над тази степен са само степените “застрашен”, “критично застрашен”, “изчезнал в природата” и “изчезнал”.

Жирафите са застрашени от незаконен лов, граждански размирици, неизбухнали мини и разширяване на площта на земеделски стопанства, заяви природозащитната организация, чиято централа е в Швейцария.

В момента в Африка са останали по-малко от 98 000 жирафа.

Правителствата “носят огромната отговорност да повишат усилията си за защита на биоразнообразието на нашата планета – не само за себе си, а и за човешки нужди като хранителна сигурност и трайно развитие”, изтъкна генералният директор на МСЗП г-жа Ингер Андерсен.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. “генералният директор на МСЗП г-жа Ингер Андерсен” – любопитен съм колко деца има тази госпожа (и сътрудниците и) … ако има повече от 3 – да убият едното, ако искат да помогне на жирафите…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.