Присъди за „руски” опит за преврат в Черна гора

Тежко въоръжени полицаи охраняваха съда в Подгорица, който наказа 14 души за опит за преврат.

Съд в Черна гора произнесе присъдите на 14 признати за виновни за опит за преврат в страната от 2016 г., подкрепян от Кремъл, предаде Би Би Си.

Сред наказаните са двама черногорски опозиционни лидери и депутати - Андрия Мандич и Милан Кнежевич, които получиха по 5 години затвор. Осъдени задочно бяха и двама руснаци, за които се твърди, че са агенти на руското военно разузнаване ГРУ - Едуард Шишмаков и Владимир Попов. Те получиха най-тежките наказания - 12 и 15 г. затвор съответно.

Останалите наказани са още един черногорец и 9-ма сърби, сред които и Бранислав Дикич - бивш генерал от полицията, пратен за 8 г. зад решетките.

Всичките подсъдими бяха признати за виновни за участие в заговор за свалянето на властта, заменянето є с проруско ръководство и спиране на присъединяването на Черна гора към НАТО. Самият преврат трябвало да бъде извършен в деня на парламентарните избори на 16 октомври 2016 г. Метежът трябвало да започне с убийството на премиера Мило Джуканович (днес президент), който трябвало да бъде гръмнат от снайперист.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа