Притежателите на зелени карти също са засегнати от указа на Търмп за мигрантите

Указът на американския президент Доналд Тръмп, с който се забранява на хора от седем страни, с предимно мюсюлманско население, да влизат в САЩ, засяга и притежателите на т.нар. зелени карти, даващи право на законно постоянно пребиваване в САЩ. Това събщи говорителка на министерството на вътрешната сигурност, цитирана от Ройтерс.

Доналд Тръмп подписа снощи указ, с който се обявява 3-месечна забрана за влизане в САЩ на хора от Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен и замразява за 4 месеца програмата за приемане на бежанци в САЩ.

Иран веднага отговори като обяви, че въвежда ответни мерки. Иранското външно министерство определи решението на Вашингтон като "оскърбително" и осъди забраната като "открита обида срещу мюсюлманския свят и иранската нация".

Хиляди известни учени, сред които 11 Нобелови лауреати, подписаха петиция срещу указа на американския президент за мигрантите, съобщава "Вашингтон поуст".

Според вестника, петицията е била приготвена и разпространена още в четвъртък, преди президентът да подпише документа.

Междувременно египетските власти не разрешиха на няколко мигранти-араби да се качат на самолет, пътуващ от Кайро за Ню Йорк часове след като президентът на САЩ Доналд Тръмп замрази американската програма за прием на бежанци.

Петима души от Ирак и един от Йемен са били пренасочени за полети към техните страни, въпреки че са притежавали валидни визи за САЩ, посочват източници, цитирани от Ройтерс. / БНР

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка