Причината за сбиването пред заведение в Кюстендил не е етническо напрежение

Причината за сбиването пред заведение в Кюстендил, което завърши с един убит и петима ранени, не е етническо напрежение, а голямо количество употребен алкохол, казаха на брифинг от полицията и прокуратурата.

„Не говорим за напрежение между етносите, случаят е битов в следствие на голямо количество употребен алкохол”, категоричен беше комисар Илиян Стамболийски, директор на Областната дирекция на МВР в Кюстендил.

От петимата ранени един е с тежка черепно-мозъчна травма и е транспортиран днес в неврохирургията на „Пирогов”. Останалите ранени са с по-леки порезни наранявания и са в болницата в Кюстендил.

По случая е започнато досъдебно производство.

„Причината за сбиването пред заведение в Кюстендил е употребата на алкохол от един от учасниците в конфликта. Не можем да говорим за възникнало напрежение в резултат на етнически въпроси”, каза и окръжният прокурор Камелия Стефанова.

Към момента са задържани 8 души. Изясняват се всички участници в сбиването. Сред тях има и криминално проявени.

Задържаните, както и лицата в болница, са и от български, и от ромски произход. Убитият няма криминални регистрации.

"Шестима души са пострадали при масовото сбиване пред заведение в Кюстендил", съобщи на брифинга Камелия Стефанова, ръководител на Окръжна прокуратура – Кюстендил. Според Стефанова едно от пострадалите лица е починало на място в резултат на прободна рана. Останалите лица са настанени в болницата в град Кюстендил. „От тях едно лице е с тежка черепно-мозъчна травма. То е транспортирано в неврохирургията на Институт „Пирогов” с цел оказване на квалифицирана помощ. Останалите лица са с по-леки порезни наранявания", посочи тя.

По думите ѝ един от тях е с порезни наранявания в областта на гръдния кош, друг е с рани в областта на ръката. За конфликта е уведомен дежурен прокурор от Окръжна прокуратура – Кюстендил. Започнати са процесуални действия при условията на неотложност. Започнато е досъдебно производство за престъпление по член 116, ал. 1, т. 4 от Наказателния кодекс.

„Работи се изключително интензивно. Причина за възникване на конфликта е употребата на алкохол от един от участниците в сбиването. Не може да говорим за възникнало напрежение в резултат на етнически въпроси”, каза Камелия Стефанова. По думите й в момента се изясняват всички участници, като се работи интензивно. Задържани са осем лица. Работи се в екип – наблюдаващ прокурор и разследващи полицаи, със съдействието на служители на Областна дирекция на МВР – Кюстендил. Сред лицата има криминално проявени. Убитият няма криминални регистрации. Сред ранените има лица от цигански и от български произход. Мъжът, транспортиран в „Пирогов”, е циганин. Задържаните са от двата етноса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право